Cselgáncs

2022.06.27. 12:30

Húsz ukrán sportoló készül a Békés Megyei Kano Judo SE-ben

Példamutató és igazi sportemberhez méltó módon a Békés Megyei Kano Judo SE is kiveszi a részét a Magyar Cselgáncs Szövetség kezdeményezésből, így a békéscsabai központú egyesületnél is menedékre leltek olyan fiatal ukrán dzsúdósok, akik az orosz–ukrán háború miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonukat.

P. B.

Forrás: Békés Megyei Kano Judo SE/Facebook

Az elmúlt hetekben széles körű összefogással, a nemzetközi sportági szövetség kezdeményezésére és a hazai szövetség szervezésében háromszáz ukrán gyermek érkezett hazánkba. 

– Nagyon jól összedolgozunk az ukrán versenyzőkkel, közös edzőtáborokban veszünk részt. Juniorkorosztályba tartoznak, egyikük ezüstérmet nyert korábban korosztályos világbajnokságon is. Húsz sportoló van itt, közülük hat rendre velünk szokott tartani Budapestre, a válogatott keretedzéseire is. – A városi sportcsarnokban, a sportszálló felújított szobáiban kaptak szállást, szóval gondoskodnak róluk, én pedig a sportszakma terén gondoskodom róluk – mondta Gyáni János vezetőedző, aki éppen 25 évvel ezelőtt alapította meg a klubot. 

A csabai egyesület magyar és ukrán versenyzői a közelmúltban Szegeden a nemzetközi Csaba Béla-emlékversenyen is tatamira léptek és összesen négy arany-, négy ezüst- és három bronzérmet nyertek, július elején pedig Romániában indulnak el egy nemzetközi viadalon. A menekült ukrán sportolóknak nemrég a békéscsabai önkormányzat és magánszemélyek felajánlásaiból kerékpárokat is adományoztak, a Kano SE pedig az elmúlt hétvégén egész napos magyar–ukrán sportnapot is szervezett, a sütéssel-főzéssel egybekötött, családias hangulatú eseményen a Szolnokon edző ukrajnai dzsudokák és az aradi testvérklub képviselői is részt vettek. 

Gyáni azt is elmondta, jelenleg Békéscsabán ideiglenes teremben edzenek a nyolcvannégy magyar és a húsz ukrán cselgáncsozóval, de már nagyon várják, hogy birtokba vehessék a Kazinczy utcába tervezett és megálmodott új akadémiai létesítményüket, amelyre már nagy szükségük lenne. 

Addig is, hogy elférjenek, azt a megoldást találták, hogy tizenöt fős csoportokra szétbontva tréningeznek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában