Sakk

2022.06.20. 18:10

Három döntetlennel kezdett Rapport

A lengyel Jan-Krzysztof Duda és a 19 éves francia Alireza Firouzja ellen elért két döntetlen után a vasárnapi, harmadik fordulóban is remizett Rapport Richárd Madridban a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján. A gyulai családi kötődéssel is bíró magyar nagymester 40 lépésben osztozott meg a ponton a kínai Ting Li-zsennel.

NSO

/Fotó: BMH/

A világranglista-második ázsiai rivális a torna legmagasabb értékszámú játékosa, az egyetlen, aki 2800 fölötti (2806) Élő-ponttal érkezett a spanyol fővárosba. Az ittléte mégis kisebb csoda, ugyanis eredetileg az oroszok ukránok elleni háborúját helyeslő Szergej Karjakin kizárása miatt kapott lehetőséget a részvételre. Ehhez az is kellett, hogy 30 jegyzett játszmája legyen tavaly nyár óta. Márpedig Karjakin diszkvalifikációjakor a kínainak csak négy volt belőle, így őrült tempóban játszani kezdett, hazájában külön versenyt is szerveztek neki. Megcsinálta, de cserébe rendesen elfáradt. 

Rapport korábban legyőzte már Ting Li-zsent, miközben kétszer is kikapott tőle hét döntetlen mellett. Ezúttal a sötét bábukat vezetve nyílt alkalma a mérleg javítására. A világos bábukat irányító kínai szinte végig jobban állt a partiban a számítógépes értékelés szerint. Bár nem mindig lépte a legjobbakat, úgy tűnt, hogy Rapport nem tudja kivédekezni a hátrányosabb állást. A kínai azonban kihagyta az igazán erős lépéseket, és végül Rapport anyagilag hátrányosabb, de már teljesen remiállásra egyszerűsített négyórányi játék után. 

A hétfői szünnap után kedden a 1,5 pontos Rapport a világos bábukat vezetheti az idei Grand Prix-sorozat győztese, a szintén másfél ponttal álló amerikai Hikaru Nakamura ellen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában