Motorsport

2022.05.20. 14:14

Rekord az Arénában

A tavasz beköszöntével újra benépesült a kunmadarasi Hungarian Drag Aréna. A sportág fellegvárába a füzesgyarmati Kiss Gábor János állandó visszatérőnek számít. A Békés megyei motoros a közelmúltban megrendezett második bajnoki fordulóban új magyar és európai rekordot is felállított a Super D600-as kategóriában, ami 9,523 másodperc.

Gajdács Pál

Kiss Gábor János egyéves rekordot adott át a múltnak

Kiss Gábor János a jászberényi Lencsés Kolos Krisztián tavaly felállított, 9,528 másodperces rekordját adta át a múltnak a világ leggyorsabb motoros szakágában, a dragbike-ban. A füzesgyarmati motoros a 402,33 méteres pályán remekelt a 120 lóerős Honda CBR 600RR motorjával. 

– Folyamatosan mentem a 9,5-ös időket, végül sikerült felállítanom az új országos rekordot, ami nem mellékesen európai rekord is – büszkélkedett a már rutinos drag bike-osnak számító motoros. – Voltam már korábban rekorder, úgy hogy tulajdonképpen visszavettem az első helyet. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a csanádapácai Kulik Csabának, aki a motorfejlesztésért és Kiss Milán Bencének, aki szintén a motorfejlesztésért és tervezésért felelős. 

Kiss Gábor János motorosként végigjárta a lépcsőfokokat, először 2009-ben még egy „szocialista” MZ dragmotorral mutatkozott be a dragbike-ban, majd 2011-ben márkát váltott, és egy 125-ös Honda MBX-szel kezdett el versenyezni. Következett egy Aprilia RS 125-ös gép, amit gyorsan „kinőtt”, hogy azután egy Kawasaki ZXR 400-ra üljön. Utóbbi járművel háromszor hódította el a rangos Motul Kupát. Mostani rekordját az SD 600-as kategóriában állította fel, korábban azonban az úgynevezett D600-ban versenyzett. Az új kategóriát versenyzőtársaival „találták” ki. 

– Az SD 600-ban a hosszított lengővilla beállítása más, ennek köszönhetően a rajtnál nem emelkedik úgy ki a motor, és nem mellékesen sokkal hamarabb gyorsul – magyarázta a motoros, aki nem panaszkodhat, az egyik legeredményesebb hazai versenyzőnek számít. 
– Legalább százhúsz serlegem sorakozik otthon, ezek nyolcvan százalékát győzelmek után érdemeltem ki – szemléltette eredményességét Kiss Gábor János, aki megemlítette, hogy 2020-ban ő kapta a MAMS (Magyar Motorsport Szövetség) elnöki különdíját. 

A gyarmati motoros nem elégszik meg az eddigi eredményekkel, a mostani rekordján is szeretne még tovább javítani. 

– Mindig az motivált, hogy saját magammal versenyezzek, hogy lehetek még ennél jobb, gyorsabb. A folyamatos motorfejlesztéssel is az a célom, hogy további rekordokat állítsak fel – fogalmazta meg terveit Kiss Gábor János. 

Erre már a legközelebb, június 18-án megrendezendő kunmadarasi versenyen is módja lesz. Ebben az évben még további két bajnoki viadalt rendeznek majd augusztus 20-án és 21-én­, illetve szeptember ­17-én. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában