Karate

2022.05.07. 12:09

Nyolc érmet nyertek

A közelmúltban Újpesten rendezték meg a 2022. évi karate magyar bajnokságot, amelyen ötvenkét egyesület hétszázharmincnyolc versenyzője vett részt. A legrangosabb hazai seregszemléről nyolc éremmel térhetett haza a jó teljesítményt nyújtó szarvasi karatecsapat.

Verasztó Lajos

Az Újpesten rendezett országos bajnokságon sikeresen szerepelt szarvasi karatecsapat az eredményhirdetés után

A kétnapos viadal első napján az U14-es korosztály mérte össze tudását, majd a második napon a kadett-, a junior-, az U21-es és a felnőttversenyszámokat rendezték. Az U14-eseknél Szebe-gyinszki Rita kezdett a szarvasi fiatalok közül, aki rögtön 8:0-s eredménnyel bizonyította rátermettségét, ám egy bírók által nem értékelt rúgás miatt lemaradt a döntőről. 

A vigaszágon bizonyíthatott a szarvasi fiatal, és bronzéremmel fejezte be a versenyt, ezzel megszerezte élete első érmét a magyar bajnokságon. Bagi Ádám kicsivel később hasonlóan járt: végig harcosan küzdött korosztálya legjobbjaival, azonban két mérkőzésen is pont nélkül maradt tiszta fejrúgása, és támadó akciója is, így önhibáján kívül lecsúszott a dobogóról, végül a negyedik helyen fejezte be a versenyt. 

Müller Márton viszont pontot kapott rúgására, amivel a döntőbe jutott. Itt sajnos nem megfelelően választotta meg a távolságot, így támadását megkontrázták, fordítani pedig nem tudott, ezüstéremmel zárta a viadalt. Ruzsinszki Balázs a 12–13 évesek 50 kg-os súlycsoportjában taktikusan küzdve a döntőbe jutott, ám itt elmaradtak jó ütemű támadásai, amit ellenfele leindításokkal büntetett, így ő is a második helyen végzett. Vasárnap elsőként a szarvasiak mestere, Ruzsinsz­ki György edző által vezetett Tisza Volán SC karatésai kezdtek. A szarvasiakkal együtt készülő György Dániel, valamint Tálas Bendegúz lépett tatamira a felnőtt -84 kg-os súlycsoportban.

György Dániel mind a négy mérkőzését magabiztosan hozta, és magyar bajnoki címet szerzett. A szarvasi Tálas Bendegúz két nyert mérkőzéssel a bronzéremig jutott. Müller Péter már a juniorok között szerepelt, első mérkőzését egy villámgyors fejrúgással megnyerte, amit a négy közé jutásért is elsütött, ám erre csak egy zászlót­ kapott, így nem juthatott tovább­. Kerti Kelemen az előkészítései után nem indult el vetélytársa ellen, amit ellenfele több ízben büntetett, így a továbbjutás nem sikerült. Így járt Kemény Ákos is, aki jó ütemű indulásait és visszanyúlásait ezúttal nem tudta a tőle megszokott módon alkalmazni, így kiesett. 

Ruzsinszki Balázs egy korosztállyal feljebb, a kadett -52 kg-osok között is megmérette magát. Első mérkőzéséből hiányzott a kellő magabiztosság, így vereséget szenvedett, a vigaszágon azonban változtatott hozzáállásán, és az eredményhirdetéskor felállhatott a dobogó harmadik fokára. Nagy Máté az U21-eseknél a -60 kg-ban első meccsén gyorsan megszerezte a vezetést, ám esélyt adott ellenfelének a fordításra, akinek ugyan volt próbálkozása, de a bírók ezt nem értékelték. A második mérkőzés Nagy Máté számára egyértelmű bírói hibák miatt dőlt el kedvezőtlenül: először egy tiszta dupla fejrúgást, majd egy tökéletesen kivitelezett kétlábas söprés után befejezett találatát hagyták pont nélkül, így be kellett érnie az ezüstéremmel

Frankó Dániel a legutóbbi versenyén elszenvedett vállsérülése miatt ezúttal csak a számára jelenleg fontosabb U21-esek között +84 kg-ban mutatta be tudását. A tehetséges szarvasi karatés a mérkőzéseit meggyőző fölénnyel nyerte, és a tavalyi év után idén is a kategória magyar bajnoka lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában