Sakk

2022.05.29. 18:02

Megtartanák Rapport Richárdot

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke elmondta, azon dolgoznak, hogy hosszú távú megoldást találjanak Rapport Richárd zászlóváltási ügyében. Közben a románok elindították az átigazolást.

Rapport Richárd váltás előtt /Fotó: nso.hu/

Múlt szombaton számoltunk be a hírről, amely szerint a jelenlegi legjobb magyar sakkozó, a Békés megyei családi kötődéssel is rendelkező Rapport Richárdnak visszautasíthatatlan ajánlatot tett egy szerb származású romániai milliárdos, a szakmailag rendkívül kedvező ajánlat pedig azt a feltételt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz Rapport, aki június 16-tól Madridban a világbajnokjelöltek tornáján vesz részt. A kiválóság gyulai származású édesapja, Rapport Tamás hírportálunknak elismerte, valóban elindult a zászlóváltási folyamat. Az édesapa elmondta, elsősorban szakmailag kapott rendkívül előnyös ajánlatot a fia, aki olyan támogatást kaphat, ami lehetővé teszi, hogy végleg kiteljesedjen a sakkban, hiszen egyedül nem megy. A Magyar Sakkszövetség még múlt pénteken, a fejlemények után közleményben jelezte tiltakozását az ügy kapcsán.

A Nemzeti Sport vasárnap arról cikkezett, újra középpontba került a sakk Magyarországon azzal, hogy a jelenlegi legeredményesebb sakkozó, Rapport Richárd román színekben szeretné folytatni pályafutását. Az írás leszögezi, a 26 éves versenyző kétségtelenül a magyar sakkozás legnagyobb alakja napjainkban, sőt a megmentője is lehetne, de ő másképp döntött, ezentúl egy másik ország, Románia zászlaja alatt ülne asztalhoz. 

A Magyar Sakkszövetséget irányító Szabó Lászlónak nincsenek nagy illúziói a Rapport-ügyben

A lapnak Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke elmondta, a döntés bármennyire is megosztó, nem szabad elhamarkodottan ítélni:

– Rapport Ricsi nem a magyar sakk- és sportirányítás „terméke”, őt az édesapja nevelési céllal kezdte el sakkra tanítani, fedezte fel a tehetségét, menedzselte és építette fel. Különleges tehetség, a sakk Éric Cantonája, aki a táblán zseni, az életben különös, öntörvényű srác. Való igaz, nem épült köré brand, nem szálltak be mellé támogatók, nem épült körülötte kultusz, a saját útjára lépett.

Az összeállításban megjegyzik: a 2000-es sporttörvény 35 éves koruktól kezdve a sakkolimpiai érmeseknek is életjáradékot biztosít, Rapport a 2014-es sakkolimpiai csapatezüstérem után, 2031-től havi 300 ezer forint juttatást kaphat élete végéig. A hazai sakkszövetség éves költségvetése 100 millió forint körül mozog, amiből a saját bevétel mellett körülbelül 50 millió érkezik az államtól, ebből 25 milliót fordít az ifjúsági sakkra a szövetség, és mintegy 20 milliót visz el a működés, a többit lehet fejlesztésre csoportosítani.

A szövetségi elnök elmondta, Rapport profi sportoló, az a foglalkozása, hogy sakkozik. Magyarországon nagyjából még tizenöten élnek abból, hogy versenyeznek, szekundálnak és edzést tartanak.

– Ricsi élete egy üzleti vállalkozás, befektet a felkészülésébe, és reméli, a pénzdíjakból többet keres a befektetéseinél. Ez viszont olyan nagyságrend, amit a Magyar Sakkszövetség nem tud és egy bizonyos hozzájáruláson túl nem is akar finanszírozni, hiszen a hasznát is csak korlátozottan látja. Nekünk Rapport válogatott szereplése a fontos, márpedig a válogatottban ő öt éve nem vállal szereplést, mert nem fért bele a programjába. Én ezt tulajdonképpen megértem, hiszen neki pénzt kell keresnie, és meg kell terveznie, hol és kivel játszik – mondta Szabó.

A sportvezető szerint a profi sakkban manapság már euró-, rubel-, dollár- és jüan-tízmilliók mozognak, amivel a nemzeti sakkszövetségek, de még a nemzetközi szervezet sem tudja felvenni a versenyt. Az elnök Rapport ügyével kapcsolatban fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a 26 éves versenyzőnek nem a román állam vagy a román sakkszövetség fog pénzt adni, amely anyagi helyzetéből fakadóan nem is tehetné meg, hanem egy üzletember száll be a sportágba, akinek ez megéri. Rapport Richárd az ő sportfogadási cégének arca lesz, és miután a vállalkozás román, az alku feltételéül szabta a román zászló alatti versenyzést is.

Szabó újfent deklarálta, azon dolgoznak, hogy hosszú távú megoldást találjanak az ügyben, mindenáron szeretnénk megtartani Rapport Richárdot, és úgy gondolja, az ügyben adódhatnak még jogi fordulatok, nagy illúziója azonban a nemzetközi szövetség szabályozása miatt nincsen.

A románok elindították az átigazolást

Az MTI – a szervezet közlése nyomán – a hétvégén arról számolt be, hogy a Román Sakkszövetség elindította Rapport Richárd és felesége, a szerb Jovana Rapport (leánykori nevén Vojinovics) átigazolási eljárását, hogy a jövőben mindketten román színekben versenyezhessenek.

Vlad Ardeleanu, a román sportági szövetség elnöke a közösségi médiában közzétett megszólalásában úgy fogalmazott: megtiszteltetés és öröm számukra, hogy egy olyan kiváló sakkozó, mint Rapport Richárd, aki a májusban közzétett világranglistán az ötödik helyet foglalta el, Romániát képviselheti a jövőben.

A sportvezető azt is hozzátette: mielőbb integrálni akarják a román csapatba Rapportot, hogy együtt kiváló eredményeket érjenek el. Ardeleanu közölte azt is, hogy továbbra is jó szakmai viszonyt szeretnének ápolni a magyar és a szerb szakszövetséggel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában