Atlétika

2022.05.19. 19:55

Egyre biztatóbbak a világbajnok Márton Anita eredményei

Három év után ismét Montenegrót választotta edzőtábora helyszínének Márton Anita, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club világbajnok súlylökője. A 33 éves klasszis az augusztusi müncheni Európa-bajnokságra fókuszál, Drazsevinában meglökte a szintet is.

Gajdács Pál

Márton Anita /Archív fotó/

Márton Anita a tavalyi visszatérése óta április 30-án, a Montenegróban megrendezett versenyen ért el először 18 méter feletti eredményt, ahol 18,24 méterrel győzött.

– Jó volt ez a két hét, szeretek Montenegróban edzőtáborozni és versenyezni – mondta el a riói olimpián bronzérmet szerző Márton Anita. – Több éve visszajárunk Bar városába, ahol három esztendeje voltunk utoljára. Tavalyelőtt a járvány, 2020-ban a térdműtétem miatt maradtam ki az edzőtáborból. Bár az első pár nap esős volt, később ideális időben dolgozhattunk. A két verseny is jól alakult, és nagy öröm, hogy sikerült tizennyolc méter fölé jutni. Mindkét versenyen­ az első sorozatban sikerült ez, Drezsevinában a 18,24 méter­, a következőn pedig kétszer is 18 fölött löktem, Barban 18,20-szal nyertem meg a versenyt­. 

Márton Anita elmondta, hogy az Eb mellett világbajnokságot is rendeznek idén szabadtéren, amely július 15-én kezdődik az egyesült államokbeli Eugene városában. 

– A világbajnoki szint 18,50 méter, ehhez még 26 centi kellene – mondta Anita. – Nem hinném, hogy gond lesz elérni ezt, ám a nyári formaidőzítést a müncheni Európa-bajnokságra tervezzük, az lesz idén a fő versenyünk, a vébé csak egy felkészülési lépcsőfok lesz – jelentette ki a világbajnok súlylökő. 

Addig még több állomása lesz a felkészülésnek, kezdve néhány külföldi versennyel. 

– A menedzserem, Babinyecz Józsi bácsi (több ismert atléta, így Márton Anita mellett a kalapácsvető olimpiai aranyérmes Pars Krisztián, s az elitbe tartozó etióp futók képviselője – a szerző) folyamatosan dolgozik azon, hogy összeállítsa a versenyprogramomat. Az biztosnak látszik, hogy június 6-án a Bronz Tour sorozatba tartozó hengelói versenyen lépek dobókörbe, majd június 14-én a csehországi Kladnóban indulok egy Golden Tour viadalon. A Gyémánt Liga-sorozat egyelőre még nem jöhet szóba, hiszen tavaly a műtét, majd rehabilitáció utáni lemaradásom után újra bizonyítanom kell, hogy érdemes vagyok ezekre a versenyekre, ehhez 18 végét, 19 elejét kell elérnem. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában