Elismerés

2022.04.26. 17:27

Építőipari Nívódíjat nyert a csabai röplabda-egyesület

A középület kategóriában idén a Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete nyerte meg az Építőipari Nívódíjat. A szakmai szervezetek elismerését emléktábla örökíti meg, melynek ünnepélyes leleplezésére kedden került sor.

Gajdács Pál

Fotók: Imre György

A Békéscsabai Röplabda Akadémia hiánypótló beruházásnak bizonyult, hiszen mintegy 350 utánpótláskorú játékos számára biztosítja a heti többszöri sportolási lehetőséget. A Békéscsabai Röplabda Egyesület 2019. márciusában kötötte meg a kivitelezési szerződést a Swietelsky Építő Kft.-vel és 2020. áprilisában el is készült az 2803 négyzetméter hasznos alapterületű épülettel. A sportolást 6 csapatöltöző, külön edzői és játékvezetői öltözők, orvosi és elsősegélyszobák, külön konditerem segíti, a nézőtéren 204, a galérián 60 néző helyezkedhet el.

Archív fotó: Imre György

Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke szerint bő évtizede az elsőszámú röplabda csapat még a város egyik lyukas linóleumú pályáján játszott, ma pedig a felnőttek és az utánpótlás is egy olyan akadémián készülhet, amelynek még Európában csodájára járnak.

– Mertünk egy nagyot álmodni, és hittünk ebben – világított rá a titok nyitjára a sportvezető. – Büszkék vagyunk arra, hogy hátrányos helyzetű régióban megteremtettük azt, hogy ilyen körülmények között tudunk utánpótlást nevelni, arra, hogy Békéscsabát a magyar röplabdázás zászlóshajójának tekintik. 

Szarvas Péter, Baran Ádám, Bognár Árpád és Herczeg Tamás a sajtótájékoztatón.

– Amikor 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnök úr és Szarvas Péter polgármester úr bejelentették, hogy elkötelezett Magyarország kormánya és a város, hogy Békéscsabán röplabda akadémia létesüljön, mi azt vállaltuk, hogy minőségi utánpótlás-nevelést fogunk megvalósítani, és a magyar válogatottakba játékosokat fogunk orientálni.

Bejelentette, hogy májusban három egymást követő hétvégén az akadémián rendezik meg három korosztály országos bajnoki döntőjét, ami egyedülálló.  Ezt országos diákolimpiai döntő követ, majd a tervek szerint egy felnőtt válogatott Európa-bajnoki selejtezőt is idehoznak.

– Ez nemcsak egy kivitelező cég munkájának az eredménye, hanem a tervezők, a műszaki vezetők és a megrendelők együttműködésének köszönhető– mondta Bognár Árpád, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. – Nem egyedi ez a nívódíj a cég életében, de azért kedves, mert egy olyan helyen épült, ahol ez ritkaságnak számít. Örülök, hogy itt dolgozhattam. Nem könnyű terület az építőipar, az árrobbanás miatt most kiszámíthatatlan, éppen ezért jó megélni ilyen pillanatokat.

– Békéscsabán déjá vu érzésem van, hiszen Körmenden, ahol felnőttem a kosárlabdában egy hasonló bázis alakult ki. A röplabda-csapatnak van egy jó szponzora (Swietelsky-Békéscsaba – a szerző) , amely megpróbál továbbra is hozzájárulni a csapat működéséhez, igazodni a színvonalához.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerint a megalkuvás nélküli munka és az ebbe vetett hit is szükséges, hogy itt tartson a röplabda Békéscsabán. Ez egy olyan speciális álom volt, melyhez a magyar kormányzat azonnal segítséget nyújtott.

– Az elmúlt időszak bizonyította, hogy jó döntés volt az akadémia létrehozása – jegyezte meg. – Párját ritkító teljesítmény, hogy egy év alatt elkészül az épület úgy, hogy ezt a nívódíjat megkaphatta. Városesztétikai szempontból is kiváló, kifejezetten pozitív lakossági visszajelzéseket kapott.

– A nívódíj dicsőség és nagy öröm a BRSE-nek, a a Swietelskynek és a városnak is – mindezt már Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere mondta. – A város történetében épültek olyan ikonikus épületek, amelyeket évtizedeken át süvegeltek. Az akadémiát már ekkor ebbe a kategóriába illesztettem, amikor még nem volt szó nívódíjról, hiszen már az építés alatt sokan felfigyeltek arra, hogy az épület stílusjegyei hordoznak valami kiválóságot. Nagyszerű középület született.

Kiemelte Baran Ádám irányítói szerepét, a csabai röplabdázás felemelkedése akkor kezdődött, amikor elvállalta az elnökséget. Amikor Orbán Viktor Csabán járt, és elfogadta, hogy az épület megépüljön, a csapat akkor nyerte a harmadik bajnoki címét, amit a miniszterelnök úr nagy elismeréssel fogadott.

– Ezzel az európai színtéren is kiváló infrastruktúrával bebizonyítottuk, hogy itt Békéscsabán is kiváló szakemberek, tervezők, kivitelezők, sportszakemberek vannak és méltán pályázunk arra, hogy az egyik államilag elismert akkreditált akadémia Békéscsabán legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában