Torna/Galériával

2022.01.20. 13:11

Újra a csabai fedélzeten az egykori olimpikon

Edzőként újként, de egyáltalán nem ismeretlenként lépte át a Torna Club Békéscsaba küszöbét az év végén az Európa-bajnok, világkupagyőztes egykori olimpikon, Varga Adrienn. A klub ikonja szakmai vezetőként a gyermeket váró edző, Mitykó Bianka Szabina munkáját is átveszi.

G. P.

Az Európa-bajnok klasszis, Varga Adrienn ismét munkában a nevelőegyesületében /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

Torna Fóri Márta, a TC Békéscsaba elnöke elmondta, hogy nem kis fejtörést okozott számára Mitykó Bianka Szabina pótlása. – Kérhettünk volna támogatást a Magyar Torna Szövetségtől, ahonnan segítő kezet is nyújtottak volna. Átgondolva a helyzetet azonban úgy láttam, hogy a klubnak olyan szakemberre van szüksége, akinek múltja, kötődése van hozzánk, aki szívvel-lélekkel viszi tovább ezt a munkát – jegyezte meg a klub vezetője. Nem tűzoltó munkára akartunk edzőt szerződtetni, aki lejön hozzánk egy-két évre, hanem olyat, akinek kötődése van. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy a lehető legjobb döntést hoztuk. Adri itt nőtt fel nálunk, múltja van, fantasztikus eredményekkel, nem mellékesen megfelelő szakmai tudással is rendelkezik. Nagyon örülünk, hogy elvállalta ezt a feladatot, hogy segít újra felépíteni a klubot. A gyerekeknek is elmondtam, legyenek büszkék arra, hogy ilyen edzőt kaptak, hiszen az országban senki nem mondhatja el, hogy neki egy Európa-bajnok felkészítője van! Varga Adrienn elismerte, váratlanul érte Fóri Márta megkeresése, még akkor is, ha egyébként folyamatosan kapcsolatban állt a klubbal.

– Nagy döntés volt részemről, hogy elvállaltam a munkát, és nem azért, mert nem szívesen jöttem volna ide, hanem mert szeretek maximálisan helytállni – mondta az egykori olimpikon. Harminchat éve csak a sporttal foglalkozom, ez az én életpályám. Ahogy beléptem ide, azonnal megszerettem a gyerekeket. A hét éve megalapított Szabad Torna és Sporttánc SE révén van egy saját sportegyesületem, ahol hatvan gyerekkel foglalkozom, akikkel különböző versenyekre járunk és sikereket érünk el. Nem szerettem volna, hogy ez az úgynevezett családi sportegyesület csorbát szenvedjen, de ezt a munkámat is teljes erőbedobással szerettem volna végezni. No, és persze ott van a családom, a két gyermekem, a kilencéves Lilien és a négy és fél éves Tomika. A családdal és a volt edzőimmel is átbeszéltem mindent, akik biztattak, hogy vágjak bele. Adrienn a tornászokkal két csoportban délelőtt (hétfőn és szerdán délután is), a táncosokkal délután foglalkozik.

Az egyik csabai reménység, Köböl Kitti

Az első időszak tapasztalatairól a következőket mondta: – A gyerekek életében nagy változás, ha új edzőt kapnak. Át kell állniuk, de nem egyformán gyorsan alkalmazkodnak az új helyzethez. A kisebbek elfogadóbbak voltak, a nagyobbakkal többet kellett beszélgetni, akik jobban hozzánőttek a korábbi edzőjükhöz. Most már megismertem mindenkinek a személyiségét, és megtaláltuk a közös hangot, tudunk együtt dolgozni. Még nem voltam velük versenyen, nagyon kíváncsi vagyok rájuk olyan körülmények között is. Vastag Levente, a klub férfi edzője többszörösen érintett a kialakult helyzetben, hiszen Mitykó Bianka Szabinával nemcsak munkatársak, hanem az életben is összetartoznak. – Szabina, amíg úgy érzi, s az állapota is engedi, velünk dolgozik, ami azt jelenti, hogy egy ideig hárman tartjuk az edzéseket – mondta el a fiatal szakember. – A két edző kollégával nagyon könnyen megtaláltuk a közös hangot. Csapatban szeretnék együtt dolgozni, s az is nagyon fontos, hogy a gyerekek mindegyikünkkel szívesen legyenek – tette hozzá Varga Adrienn.

Vastag Levente a változásokról és az idei feladatokról beszélt. – Szinte mindenki szintet lépett, a nagyobbaknál lesznek olyanok, akik maradnak a serdülők között, a zsebibabáknál mindenki korosztályt ugrott. A serdülőket és az ifistákat egyénileg külön-külön is ­képezni kell, a kisebbeknek meg „csak” az előírt gyakorlatokat kell megtanulniuk. Idén mindenben, fizikailag és technikailag is előrébb kell lépniük­. Az első fél évben hat, a másodikban a Mesterfokú bajnoksággal és a szuper csapatbajnoksággal együtt hét-nyolc versenyre készülnek fel. Az edzések nagyon jó hangulatúak, és ami a legfontosabb, hogy mindenki zokszó nélkül dolgozik. – A héten technikai és fizikai felmérőt rendeznek a tavalyi eredményeik alapján, ami a 2009-es, a 2010-es és a 2011-es korosztályt érinti – folytatta a szakember. – Akik pedig készülnek rá: Abdullah, Darya Rebaz, Potocska Polla, Czupper Naomi és Uhrin Bernadett. A Mesterfokú bajnokságon többévi távollét után szeretnének jelen lenni, melyen a válogatott világkupagyőztes Szujó Hannát biztosan elindítanák. – Az, hogy különböző okok, így a Covid miatt az utóbbi két évben erről az eseményről lemaradtunk, nagy érvágást jelentett, hiszen pontszerző versenyekről beszélünk – fűzte hozzá Fóri Márta.

– Hanna hetente kétszer nálunk edz, és látjuk rajta, hogy mennyire pozitívan áll hozzá a munkához. Hozott egy döntést, s ha egész évben e szerint dolgozik, akkor lehet egy sikeres és eredményes éve. Ő a mi tanítványainknak is egy példakép, húzóember lehet. A klubvezetésre, az edzőkre nem kis nyomás nehezedik, hiszen a békéscsabai tornasport óriási hagyományokkal rendelkezik, jó hírneve volt, olimpiai műhelyként is számontartották. – Ez egy teher, mert ehhez méltóan kell dolgozni és sikereket elérni. Bízom benne, hogy Adri és Levente jó párost alkotnak majd. Ketten nem fogják megváltani a világot, szükségük lesz, hogy a kisebbekkel foglalkozó Trényi Krisztinától és Csiszár Evelintől segítséget kapjanak, ők szintén itt nőttek fel nálunk. Mindannyian azért dolgozunk, hogy valamerre haladjon a klub, s az a valamerre az előrét kell, hogy jelentse. Ez nem az egyik napról a másikra fog menni, ehhez hosszú évek munkája kell. A torna nem az a sportág, ahol több száz versenyzőt nevelnek ki. Kevesen alkalmasak rá, de meggyőződésem, hogy Szujó Hanna után vannak gyerekek, akik tovább tudják vinni a klub jó hírnevét – zárta Fóri Márta. – Ez egy kihívás, de a versenyekig még van egy pár hónapunk, s ha ilyen ütemben és ilyen motivációval dolgoznak a lányok, akkor lehet újat hozni – fűzte hozzá Varga Adrienn.

Keresik a leendő tornászokat

A pandémia miatt az elmúlt két évben nem látogathatták a klub edzői az óvodákat, keresve a leendő versenytornászokat, ám a szülők viszont kereshetik a klubot, ahol tárt karokkal várják a gyermekeiket. Kislánytornára 4 és 5 éves óvodás kicsiket várnak hétfőn és szerdán öt órától. Működik a Bukfenc Akadémia is, ahová nemcsak a lányokat, hanem a fiúkat is várják, nekik hétfőtől csütörtökig este hattól hét óráig tartanak foglalkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában