Súlyemelés

2022.01.29. 07:29

Sikeresek a Békés megyei súlyemelők

Békésen 1966 óta létezik a súlyemelő sport. Balog János 1977 óta dolgozik edzőként azért, hogy a város súlyemelő sportja minél magasabb szintre lépjen. Vele beszélgettünk a múltról, az elmúlt évről, és a szakosztály idei terveiről.

Verasztó Lajos

A magyar bajnoki címet szerzett Fekécs testvérek, balról Szilárd, Gergő és Noel

Fotó: Békési TE

Arra a kérdésre, hogy mikor kapcsolódott be a helyi súlyemelő életbe így válaszolt a rutinos szakember, aki több mint négy évtizede neveli a tehetségeket a városban. 

– Csepelényi Attila tanár úrnál kezdtem a súlyemelést. Érdekesség, hogy ő irányította a később a válogatottba került, olimpiai negyedik helyezett Bökfi Jánost is az Előréhez. Aztán 1975-ben bevonultam katonának, majd a leszerelésem után, 1977-ben felkerestek a START-tól, egy helyi sportszergyártó cégtől, hogy szeretnének súlyemelő szakosztályt alakítani. Többszöri megkeresés után végül igent mondtam, és itt dolgoztam 1992-ig mint edző, és közben elvégeztem a szakedzőit. Ezt követően több szakosztállyal megalakult a városban a Colors SE, majd néhány év után különváltak azok. Az asztaliteniszezők, a sakkozók és a súlyemelők létrehozták a Békési TE-t, azóta ennek a keretében működünk.  

– Jelenleg a Fekécs-fivérek a szakosztály zászlóvívői, korábban kik nevelkedtek a keze alatt, akik a legjobbak voltak?       

– Püski Pista, 1991-ben serdülő Európa-bajnoki címet szerzett, majd később Medve János került be a korosztályos válogatottba, és nyert lökésben ezüstérmet a serdülő Európa-bajnokságon, majd Csató István hozta az érmeket az országos bajnokságokról. Ezt követően 2014-től jöttek a Fekécs-fivérek, közülük Sámuel és Ervin is többször nyert országos bajnoki címet, 2018-tól pedig Fekécs Szilárd gyűjti a bajnoki aranyakat.      

– Tavaly milyen jelentősebb eredményeket értek el a békési súlyemelők?

– A legjobban a 17 éves Fekécs Szilárd teljesített, aki 81 kg-ban megnyerte az ifjúsági, a junior és a felnőtt országos bajnokságot, erre korábban még nem volt példa hazánkban. Tanítványom tíz versenyen vett részt 2021-ben, és hét alkalommal javított országos korosztályos csúcsot, összesen tizenkilencszer. A 17 évesek Európa-bajnokságán összetettben nyolcadik lett, az ifjúsági világbajnokságon az ötödik helyen végzett. A múlt évet összetettben februárban 278 kg-mal kezdte, és végül 296 kg-mal zárta. Tavaly szakításban 135, lökésben 162 kg volt a legjobb eredménye. A serdülőknél Fekécs Noel és Fekécs Gergő bajnoki címet szerzett. Az 15 évesek lengyelországi Európa-bajnokságán Fekécs Gergő a nyolcadik helyen végzett, klubtársa Nagy Zsolt összetettben eredmény nélkül zárt, mivel kiesett. Az ORV-n Nagy Zsolt és Fekécs Szilárd képviselte a békési súlyemelőket.  

– Hetente hány edzést tartanak?

– A Szarvasi úti teremben hétfőtől-péntekig délután háromtól tartanak az edzések este hétig. Nekünk hat-hét olyan emelőnk van, akik rendszeresen járnak a versenyekre, ők  általában kétórás tréningen vesznek részt. 

– Milyen tervekkel vágtak neki a 2022-es esztendőnek?

– Fekécs Szilárd az idén a juniorok között versenyez majd. Első megmérettetése februárban a Baczakó-emlékverseny lesz. Az idén szeretnénk elérni összetettben a 300 kg-ot. Ebben az évben lesz junior Európa-bajnokság, és junior világbajnokság is. Ezekre Szilárd a válogatottnál Haragos Attila edző irányításával készül. Rajta kívül Fekécs Gergő a 61 kg-ban, és Nagy Zsolt is ott lehet a korosztályos válogatottban. 

– Milyen támogatásból működik a békési szakosztály?

– A Magyar Súlyemelő Szövetség műhelytámogatásából – amit az eredményesség után kapunk –  és a város önkormányzata által nyújtott anyagi segítségből tudjuk működtetni a szakosztályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában