Ökölvívás

2021.11.15. 12:13

Nagy közönség előtt lett világbajnok Surman Zoltán Jr.

A szervezők által nem várt, mondhatni teltházas eseménnyé vált szombaton az Országos Roma Sportközpont és a Surman Box Club közös rendezésében Békéscsabán, a Csaba Centerben megrendezett ökölvívó gála.

Gajdács Pál

Az eseményen 12 párban rendeztek mérkőzéseket. Az első hat párban bemutató találkozókon léptek szorítóba fiúk és lányok egyaránt. Olyan fiatalok, akik a közeljövő bajnokai lehetnek és ezen a rendezvényen számot adhattak a közönség előtt arról, hogy jelenleg milyen tudással rendelkeznek és hol tartanak a felkészülésben.

A program második felében hat párban profi mérkőzéseket láthatott a közönség. Az est 10 menetesre tervezett fő mérkőzésén a WBO (World Boxing Organization) ifjúsági, 24 év alatti világbajnoki cím volt a tét, melyet középsúlyban (72,6 kg) rendeztek meg. A békési Surman Zoltán Jr. és a körmendi Horváth Dominik küzdhetett meg a rangos övért.

A békési fiú már az elején megpróbálta irányítani a mérkőzést és igyekezett zárni a szögeket, hogy a támadásokat minél jobb pozícióból indíthassa. Ez eredményesnek is bizonyult, hiszen egy erős balhoroggal elég komolyan el is találta ellenfelét, aki ennek ellenére állva maradt, de látható volt, hogy lelassult a tempójában. Innen Zoli testen próbálta meg befejezni a mérkőzést, amely a harmadik menetben be is következett. A harmadik menetben egymást követően két alkalommal is padlóra került és a másodikat követően a mérkőzést vezető WBO-bíró, Kovács Bence úgy ítélte meg, hogy az ellenfél nincs olyan állapotban, hogy a mérkőzést folytatni tudja, így TKO-val beszüntette a mérkőzést.

Beküldött fotók

– A cím elnyerése az előszobája annak a lehetőségnek, hogy egy fiatalember elérhesse az álmait, mégpedig, hogy idővel akár a profi ökölvívás élvonalába is kerülhessen – értékelte edző-édesapja, id. Surman Zoltán fia teljesítményét. – Családunk erejéből felértünk a „csúcs” előszobáját kinyitó ajtó elé, de az már egyáltalán nem biztos, hogy be is léphetünk rajta. Ez majdnem olyan, mintha kijutottunk volna az olimpiára, ott nyertünk volna egy mérkőzést, de az éremcsata előtt haza kell utaznunk. Innen továbblépni valós, komoly támogatás nélkül szinte lehetetlen. Bár nehéz, de nem adjuk fel. Sajnos sem a városunk, sem más támogató nem állt mellénk megfelelően, de harcolni fogunk minden egyes lépcsőfokért, amit meg kell másznunk. A család és természetesen mindenekfelett Isten ereje hatalmas és hiszem, hogy lesz tovább, még ha most nem is látjuk az utat.

A gálát szervező id. Surman Zoltán sajnálja, hogy a hat profi mérkőzésen mindhárom olasz ellenfél győzni tudott, ami azt jelzi, hogy a magyar bokszolók nem voltak igazán felkészültek.

A profi mérkőzések eredményei (elől a győztesek)

91 kg: Kis Krisztián (Békéscsaba)–Bimbó Lajos (Gyula) technikai KO az 1. menetben. 80 kg: Marcello Gasperini (olasz)–Brachna Mihály (Kondoros) TKO a 2. menetben. 66 kg: Bélik Tímea (Budapest)–Majláth Bianka (Kartal) pontozásos győzelem. 60 kg: Fatex Benkorichi (olasz)–Kanalas Dávid (Pécs) TKO a 2. menetben. 57 kg: Samir El Kadimi (olasz)–Kanalas Róbert (Pécs) TKO a 2. menetben. 72,5 kg: Surman Zoltán Jr. (Békés)–Horváth Dominik (Körmend) TKO a 3. menetben.

Bemutató mérkőzések: 63 kg: Pribojszki Péter–Orjestyik Tamás (mindkettő Békéscsaba). 57 kg: Vrbovszki Napsugár–Carangiu Kitti (mindkettő Békéscsaba). 48 kg: Hamza Sándor (Békés)–Horváth Szilveszter (Békéscsaba). 54 kg: Bartolák Dominika–Köveskúti Amina (mindkettő Békéscsaba). 80 kg: Juhos István (Elek)–Bogdán Szilárd (Nagykanizsa). 64 kg: Római Kevin (Békés)–Bozsányi Krisztián (Sarkad).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában