Karate

2021.11.22. 07:13

Frankó Dániel utazhat a csehországi Európa-bajnokságra

A közelmúltban több mint 800 karatés 917 nevezése mellett rendezték meg a Hungarian Grand Prix nemzetközi karateversenyt Budapesten, amelyre 16 országból érkeztek a harcosok, a szarvasi csapat tizenegy tagú különítménnyel kelt útra.

Verasztó Lajos

Ruzsinszki György edző csapata két arany-, két ezüst- és két bronzérem mellett két ötödik helyet szerzett, a +84 kg-ban pedig ismét lesz szarvasi résztvevője a korosztályos Európa-bajnokságnak Frankó Dániel révén.

Nagy Máté az U21-esek -60 kg-os kategóriájában lépett tatamira. Az első mérkőzése döntetlennel zárult, a másodikban remek teljesítményt nyújtott, magabiztos fölénnyel versenyzett. Az első helyről jutott volna tovább csoportjából, ha egy tolás miatt – amiért eredetileg ellenfelét akarták volna inteni –, le nem léptetik 10 másodperccel a mérkőzés vége előtt. Bár az éremszerzés így meghiúsult, Máté meggyőző akcióival most is letette a névjegyét.

Tálas Bendegúz egyhetes lázas betegséget követően nem a legjobb kondival érkezett, akaratával azonban áthidalta ezt. Az első mérkőzését tempódobással és fejrúgással megfűszerezve hozta, a másodikban érezhetően elkészült az erejével, de a vigaszágon mozgósította testi-lelki tartalékait, és bronzéremmel zárt az U21-eseknél a -75 kg-os súlycsoportban­.

A Hungarian Grand Prix viadalon, a fővárosban sikeresen szerepelt szarvasi karatésok

Ebben a korosztályban, de már a +84 kg-osok között Frankó Dániel körmérkőzéses rendszerben minden küzdelmét megnyerve, a dobogó legfelső fokára állhatott. Frankó Dániel a kiírt négy kvalifikációs versenyből a legutóbbin egyetemi elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni, a többi háromról azonban éremmel tért haza, így már biztos résztvevője a februári csehországi Eb-nek.

A folytatásban a legfiatalabbak következtek. Bagi Ádám első meccsét három fejrúgással 9:0 arányban nyerte, ezt követően kicsit óvatosabban küzdött, így a döntőbe jutás elmaradt. A bronzmérkőzésen is fejbe rúgta ellenfelét, de azt túl erősnek találták, így pont nélküli döntetlennel zártak, a bírói ítélet pedig 2:3 arányban ezúttal ellenfelének kedvezett, így számára maradt az előkelő ötödik helyezés.

Müller Márton egy súlycsoporttal feljebb szinten fejrúgással hozta első meccsét, a következőn is sikerült kettőt bevinnie. Az egyikre azonban kontaktot kapott, és mivel ellenfele két ütést és egy rúgást szintén bevitt, így maradt a vigaszág. Itt sikerült győznie, ezzel a harmadik lett.

Ruzsinszki Balázs jó érzékkel indította le ellenfelét, és okos versenyzéssel két meccsét is sikerült behúznia. A döntőben – bár volt több jó indítása – a pontok ellenfele javára billentették a mérleget, így ezüstéremmel térhetett haza. Hasonlóan teljesített Susányi Zoltán, aki jó indításokkal és megelőzésekkel szerezve pontjait, két meccset nyerve a döntőbe jutott, és végül ezüstérmet szerzett.

Bagosi Marianna ismét szintet lépett, végig diktálva az iramot, minden mérkőzésen megcsillogtatva villámgyors lábtechnikáját. Három csatát megnyerve jutott a döntőbe, ahol egy újabb rúgással biztosította be aranyérmét.

Kemény Ákos jól kezdett, nagy figyelemmel kontrollálta a távolságot, és jól reagált ellenfelére, amit ponttal is jutalmaztak. A végjátékban azonban egyszer beragadt, amit ellenfele testrúgással büntetett, így a továbbjutás elmaradt. Müller Péter a rijekai jó távolságból végrehajtott, magabiztos támadásait ezúttal nem találta, így nem léphetett tovább.

A nap Kerti Kelemen jó versenyzésével ért véget, aki eddigi legjobb formáját mutatta meg a juniorok között. Bevállalt indulásokkal, jó visszanyúlásokkal három mérkőzést is nyert, és csak a döntőbe jutásért tudták megállítani. A vigaszágon nagy adok-kapokban hátrányból sikerült visszahoznia­ a meccsét, és az 5. helyen zárt.

A Szarvasiak eredményei. Aranyérmes: Frankó Dániel (U21, +84 kg), Bagosi Marianna (U12-U13, +45 kg). Ezüstérmes: Ruzsinszki Balázs (U12-U13, -50 kg), Susányi Zoltán ((U12-U13, -55 kg). Bronzérmes: Tálas Bendegúz (U21, -75 kg), Müller Márton (U10-U11, -40 kg). 5. helyezett: Bagi Ádám (U10-U11, -35 kg), Kerti Kelemen (junior, -68 kg).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában