Búvárúszás

2021.07.20. 14:59

Már az ötödik világjátékára készül Károlyi Csilla

Július 3-a és 9-e között az oroszországi Tomszkban rendezték meg a CMAS felnőtt uszonyos- és búvárúszó-világbajnokságot, melyen 30 nemzet csaknem 300 versenyzője állt rajthoz. A magyar válogatott tagjaként az Eötvös DPSE Orosháza versenyzője, Károlyi Csilla is rajtkőre állt, és bronzérmet szerzett a 4x200 m női felszíni váltóval.

Verasztó Lajos

A hazaérkezés után Károlyi Csilla így értékelte az oroszországi világbajnoki szereplését.

– A vébén négy számban indultam, így mind a négy versenynapon úsztam. Délelőtt voltak az előfutamok, majd este a döntők. Hétfőn volt a 100 méteres felszíni úszás, amely nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna, így a döntő elmaradt számomra. Második napon a 200 m felszíni úszás következett, amire a fő számomként tekintek, itt már döntőt úsztam, és a hetedik helyen végeztem. Harmadik napon a 4x200 méteres váltóval (Suba Sára, Blaszák Lilla, Szabó Anita, Károlyi Csilla) a döntőbe jutottunk, és bronzérmet nyertünk. Ebben a számban utoljára magyar csapat tizennégy évvel ezelőtt, 2007-ben szerzett világbajnoki érmet, melynek tagja voltam én is. Csütörtökön a 4x100 méteres váltó tagjaként (Károlyi Csilla, Suba Sára, Senászky Petra, Varga Krisztina) a döntőben a negyedik helyen végeztünk.

A bronzérmes magyar 4x200-as váltó, balról Szabó Anita, Suba Sára, Károlyi Csilla és Blaszák Lilla

A világbajnokságon a célomat sikerült elérnem, hiszen kvalifikációt szereztem a világjátékokra, ami számomra már az ötödik lesz. A magyar csapatból nyolc sportolónak sikerült a kvalifikáció, öt női, és három férfi versenyzőnek. Nehéz verseny volt a mostani számomra, mondhatni az eddigi legnehezebb. Szerettem volna jobb időket úszni, de tudomásul kell vennem, hogy teljes munkaidő mellett már nem tudok annyi időt és energiát fektetni a felkészülésbe, mint korábban. A felkészülés hosszú volt, és nehezen tudtam összeegyeztetni a jelenlegi munkámmal, gyakran nagyon sok energiába telt még azt is kitalálni, hogy hétről hétre milyen formában tudom majd elvégezni azt a szükséges minimum edzésmunkát, amennyi elég lehet egy jó világbajnoki szerepléshez. Az edzések jól mentek, de elfáradtam így a tanév végére (pedagógusként dolgozom), amit a verseny előtt és közben is éreztem, mind fizikálisan, mind mentálisan. Így teljesen más érzés a versenyzés, főleg egy ilyen tétversenyen.

Tizennyolc éve voltam először válogatott, akkor még junior úszóként, még ennyi idő elteltével is lehet új tapasztalatokat, és érzéseket megélni, ez a szép a sportban. A sportolók többsége mögött szilárdabb háttér áll, lelkes edző, kialakult feltételek a felkészüléshez. A felnőtt pályafutásom alatt nekem ez ritkán volt adott, most sem igazán, de örülök, hogy így is lépést tudok tartani a versenytársakkal és a mezőnnyel. Mindenkinek köszönöm a munkáját, akik a felkészülésemet segítették, és a rengeteg szurkolást is, mert azt hiszem, most csak ennek, és a versenytapasztalatomnak köszönhető, hogy sikerült a kvalifikáció az ötödik világjátékomra, amely egy szép rekordot jelent számomra.

Károlyi Csilla eredményei. 100 méteres felszíni úszás: 14. hely. 200 méteres felszíni úszás: 7. hely. 4x200 méteres felszíni váltó: 3. hely. 4x100 méteres felszíni váltó: 4. hely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában