haditorna

2021.07.22. 07:21

Fair play díjas lett a Békés megyei csapat

Rengeteg élménnyel és nem mellékesen fair play díjjal tért haza a Nemzetközi Kadét Kupa és Országos Haditorna Verseny Balatonakarattyán július 12–14. között megrendezett döntőjéről a Mezőhegyesi Technikum és Szakképző Iskola csapata.

Gajdács Pál

Nemzetközi és hazai csapatok részvételével rendezték meg az elmúlt héten a Balaton-parti település Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjában a Nemzetközi Kadét Kupát és az Országos Haditorna Versenyt. Az Országos Haditorna Versenyt már több éve rendezi meg a Magyar Honvédség a hazafias és honvédelmi nevelés részeként, melyen a megyék legjobbjai küzdöttek meg egymással. A Nemzetközi Kadét Kupát – melyen a hazai csapatok mellett Csehország, Szerbia, Románia és Ukrajna összesen hat csapattal képviseltette magát – ugyanakkor idén első ízben írták ki, és azzal a céllal indították útjára, hogy a résztvevők tapasztalatokat szerezzenek, tanuljanak egymástól és megismerjék más ország fiataljait. Utóbbiban Románia válogatottja állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A haditorna megyei fordulóit még a tanév első felében tartották, az országos döntőre pedig tizenhét megyéből érkeztek a legjobb csapatok.

– Békés megyét a Mezőhegyesi Technikum és Szakképző Iskola csapata képviselte a Papp Nándor, Gazsó Adél, Kovács Petra és Szabó István összeállításban – számolt be a szerdán véget ért versenyről a csapatot felkészítő és Balatonakarattyára Nagy Nándor edzővel együtt elkísérő Perity Endre. – Mindannyian a mezőhegyesi intézmény tizenegyedik és tizenkettedik osztályos rendészeti szakos tanulói.

A Békés megyei csapat. Balról Perity Endre felkészítő, Kovács Petra, Szabó István, Papp Nándor, Gazsó Adél, Nagy Nándor felkészítő

Hét komoly versenyszám várt rájuk, a fegyveres ezerméteres váltófutás, katonai akadálypálya, elsősegélynyújtás, kézigránát-célbadobás, víziakadály-verseny, labirintus mátrix terepfutás és tereptan. Utóbbi elméleti és gyakorlati feladatokból is állt. Mindannyian szépen versenyeztek, nagyon kifáradtak, de minden gyerek kihozta magából a maximumot. A csapat a középmezőnyben végzett, és különdíjként megkapta a verseny fair play díját – mondta el a mezőhegyesi iskolában tanító és a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesületben edzőként dolgozó Perity Endre.

A haditorna az élmények, a jó hangulat, a baráti kapcsolatok kialakítása és a díjak megszerzésén túl más, nem kis téttel is bírt a részt vevő diákok számára.

– A jövőben az Országos Haditorna Verseny első-harmadik helyezett csapat tagjai az állami ­légiközlekedési, katonai gazdálkodási, katonai logisztika, katonai infokommunikáció és katonai vezetői alapképzési szakokra történő jelentkezés esetén tizenöt többletpontra jogosultak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán – közölte még a haditorna megnyitóján Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára.

Az Országos Haditorna Verseny feladatait a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium csapata teljesítette a legügyesebben, így idén ők szerezték meg az első helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában