Atlétika

2021.07.01. 13:07

A kijutás szempontjából döntő volt a jó ob-szereplés

Amiben eddig csak reménykedtünk, az kedden délután valósággá vált: utazhat Kovács Barbara a tokiói olimpiára. A jó hírről a békéscsabai gyalogló klubedzője, Tóth Sándor tájékoztatta lapunkat.

G. P.

– Nem sokkal ezelőtt kaptam az értesítést, hogy Barbara készülhet az ötkarikás játékokra – mondta el Tóth Sándor. – Rióba sokkal egyszerűbb volt a kijutása, hiszen 20 kilométeren a mostani 1:31-es szintidővel szemben akkor 1 óra 35 perces idő is elégségesnek bizonyult a kvótához. Barbi csak idén háromszor gyalogolt 1:33-as időt (Kovács Barbara egyéni csúcsa 20 kilométeren 1:32:45, amit 2017-ben, a londoni világbajnokságon teljesített – a szerző), végül a World Athletic ranglistáján bennmaradt abban a hatvan versenyzőben, aki helyezése alapján kap zöld utat az olimpiára.

Kovács Barbara pozícióját a vasárnapi országos bajnokságon, 5000 méteren elért 22:19,06-os egyéni csúcsa és a második helyezése erősítette meg.

– Számolgattuk a lehetőségeket és igazából már sejtettük, hogy meglehet a kvóta, de amikor frissült a világranglista, csak akkor vettük biztosra. Volt egy pár álmatlan éjszakám. Nagy volt a nyomás rajtam, hiszen az ob előtt megsérültem, azt a kiesést is vissza kellett hoznom – mondta Kovács Barbara. – Érdekes alakultak a dolgok, hiszen az ob előtt az 58. helyen álltam, s tudtam, hogy egy nagy, 20 másodperces egyéni csúcsjavítás kell ahhoz, hogy ne essek ki a hatvanból. Ez meglett, de meglepve láttam, hogy visszacsúsztam egy hellyel, mint kiderült valakinek egy májusi eredménye került be. Egy biztos, nagyon kellett a jó időeredmény és a bónuszpontokat hozó második hely a bajnokságról.

A további programról – immáron tényleg Tokióra készülve – megtudtuk, hogy július 5-én három hétre a romániai Aranyosfőre utazik edzőtáborba.

– Július 28-án repülök Japánba és 30-án, vagy 31-én a 20 kilométeres gyaloglóversenynek is helyt adó Szapporóba. A versenyt augusztus 6-án rendezik.

A 27 éves gyalogló ezzel pályafutása második olimpiáján vehet részt. A Békéscsabai Atlétikai Clubból ketten utaznak Tokióba, Barbara mellett a világbajnok, olimpiai bronzérmes súlylökő, Márton Anita szerzett indulási jogot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában