labdarúgás

2021.06.11. 14:21

Többek szerint a franciák lehetnek a befutók az Eb-n

Most először nem egy ország rendezi meg a labdarúgó-Európa-baj­nokságot, hanem több, a kontinens 11 városában, benne Budapesttel, ahol a magyar válogatottnak is szurkolhatunk, legelőször kedden a címvédő Portugália ellen. Két egykori nagyszerű játékost és edzőt, illetve egy ma is aktív labdarúgót kérdeztünk várakozásaikról.

Gajdács Pál

20210407 Békéscsaba NB II. bajnokság BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE – AQVITAL FC CSÁKVÁR labdarúgó-mérkőzés Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Képen: #5 NAGY SÁNDOR

Fotó: Imre György

A kilencszeres magyar válogatott békéscsabai legenda, Pásztor József szerint olyan erős csoportba került Magyarország, hogy onnan bizony rettentő nehéz lenne továbbjutni, mert a portugál, a német és a francia válogatott is előttünk jár.

– Tíz százalék esélyt adok erre, mert óriási szerencsének kell lenni, hogy bármelyik csoportellenfelünk is betlizzen – mondta a 67 éves egykori közönségkedvenc. – A franciákat a végső győzelemre is esélyesnek tartom, nagyon jó játékosaik vannak. A németek visszaestek kissé, néhány öreget vissza is hívtak a válogatottba.

A felsoroltakon kívül az angol és a kiszámíthatatlan, régóta veretlen olasz csapat is oda kerülhet a legjobbak közé.

S ha játékost kellene mondanom, aki igazán kiemelkedhet az Eb-n, az a már most nagy sztárnak számító, de még mindig nagyon fiatal, huszonkét éves francia Kylian Mbappé.

Izgatottan, nagy érdeklődéssel várja Cserháti István, hogy végre „eldördüljön” a startpisztoly a 16. labdarúgó-Európa-bajnokságon.

A labdarúgó-pályafutását Gyulán kezdő és ott is befejező, az NB I.-es Vasasnál a ’70-es évek végén két termékeny évet záró játékos, régóta edzőként tevékenykedik, mostanság éppen a megyei II. B csoportban a dobogóért küzdő Méhkerék csapatánál. Egy biztos, hogy az edzések után rohan majd a tévé elé, hogy kövesse az Európa-bajnokság eseményeit.

Az Előre csapatkapitánya, a lila-mezes Nagy Sándor együtt játszott Lovrencsiccsel /Archív fotó: Imre György/

– Már nagyon várom a mérkőzéseket! – mondta Cserháti, aki a belgáktól várja a nagy kiugrást. – Évek óta ott vannak a legjobbak között, megértek már arra, hogy nagy eredményt érjenek el. Persze ha az esélyesekről beszélünk, ott vannak a franciák és a németek is. Úgy láttam viszont, hogy a portugálok és a spanyolok nem annyira jók, persze az előkészületi mérkőzésekből nem szabad nagy következtetéseket levonni.

A magyar válogatottról jó véleménnyel van.

– Stabilnak tűnik a csapat, jól felépített, szervezett. Hátul masszív, a támadójáték azonban haloványabb, igaz, a ciprusiak és az írek ellen a fiatal Sallai Rolandot pihentették, ő hiányzott a csapatból. Jó benyomást keltett a fiatal Schäfer András, tőle sokat várok. Hazai pályán a közönség támogatásával óriási dolog lenne, ha pontot tudnánk szerezni.

Nagy Sándor 2017 nyarán igazolt Békéscsabára. A 33 éves, szolnoki születésű, a Ferencvárosban is nevelkedő, a Kecskeméten, Pápán, Gyirmóton és Cegléden is megforduló védő a magyarokon kívül a portugáloknak is szorítani fog, egy mérkőzés kivételével.

– Gyerekkorom kedvence volt Luís Figo, azóta figyelem kiemelten válogatottjuk szereplését. Jövő kedden természetesen nem értük, hanem a magyar nemzeti csapatért szorítok – kezdte az augusztusban immáron ötödik békéscsabai szezonját kezdő játékos. – Nehéz csoportba kerültünk, éppen ezért a továbbjutás nagyon nehéz, ám semmi sem lehetetlen. Régen egy Andorrát hat-nyolc góllal verték az erősebb válogatottak, ma már nincs így. Természetesen csoportunkban nem mi vagyunk a favoritok, de Rossi kapitány nagyon megszervezte a védelmet. A felkészülési mérkőzéseken látottak alapján bizakodó vagyok, nem játszottunk rosszul sem a ciprusiak, sem az írek ellen.

Nagy Sándor több válogatott kerettag labdarúgót ismer személyesen, akikkel jó kapcsolatot ápol.

– Lovrencsics Gergővel egy csapatban játszottunk Pápán, Csery Tamással együtt nőttünk fel a Fradiban. Nekik külön is szorítok majd. Véleményem szerint a francia és a német válogatott az Eb favoritja, de a portugálok is csúcsra érhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában