Taekwondo

2021.03.27. 08:48

Tamás József huszonnégy éve Bánhegyesen dolgozik

Tamás József V. danos ITF taekwondomester több évtizedes munkássága alatt alaposan kivette a részét a fiatalokkal való törődésből, foglalkozásból. Nem csoda, hiszen hivatásként éli meg ezt a fontos területet. A magyarbánhegyesi Corvin ITF Taekwon-do Klub vezetője, a Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Magyarbánhegyesi Tagintézményének pedagógusa nemrégiben olyan erőpróbán esett át, ami a maga nemében formabontó.

Hírlap–összeállítás

Mesterpedagógusi minősítést szerzett az Én-védelem–önvédelem komplex személyiség-, közösségfejlesztő és tehetséggondozó program című mesterprogramjának kidolgozásával, megvédésével. A sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű roma tanulók taekwondoalapú önvédelem-oktatása hosszú idő óta gyakorlat Tamás József mesternél, és most, mint kidolgozott, hosszabb távú módszert tervezte meg portfóliójában. A sikeres, nyilvános védés után megkönnyebbülten válaszolt a kérdésekre.

Annak ellenére, hogy megalapozott volt a program, hiszen negyvenéves tapasztalata alapján készítette, meglepődött azon, hogy a vártnál is pozitívabb volt a fogadtatása.

– Huszonnégy éve dolgozok Magyarbánhegyesen, az ott felmerülő problémák, a különleges bánásmód behatárolta ezt a témát – kezdte Tamás József.

Tamás József a küzdőtér mellett figyeli tanítványait, akik között számos válogatott sportoló van

 

– Ráadásul ez segít például a roma származású törekvő és tehetséges fiatalok sportolási igényének kielégítésében is! Úgy érzem, ez a mesterprogram egyben tetőpontja negyvenéves munkásságomnak. Az az általános, hogy egy központi műhelyből (pl. pedagógiakutatással foglalkozó intézetből vagy egyetemről) származó programot valósítanak meg az oktatási intézményekben. Az én esetemben viszont fordítva történt, hiszen egy társadalmi, civil szervezet, egy sportegyesület gyakorlatából indult ki a program és a módszer, ez az innovációs folyamat. Mint közéleti embernek, edzőnek, pedagógusnak, volt önkormányzati képviselőnek kialakult a rálátásom, és ez állt össze programmá. Arra a kérdésre kerestem a választ, hogyan lehetne a taekwondo­edzésekkel, a klubbal közösen a sajátos nevelési igényű és a roma tanulóknak az edzettségét növelni, és segíteni az integrációjukat a helyi társadalomba, illetve az össztársadalomba, és hogyan lehetne a másik oldalon a társadalom befogadó képességét növelni. Ehhez rendeltem hozzá konkrét gyakorlati lépéseket is.

– Választott-e valaki mesterpedagógusi pályázathoz ilyen jellegű témát?

– Nincs tudomásom róla, nagyon ritka lehet. Több cikket, dolgozatot olvastam, amelyek érintették a témát, de ezek igazán inkább elméleti és feltáró jellegűek voltak, én pedig a gyakorlatot is megterveztem konkrétan, időpontbeosztásokkal, tervezéssel. A program 2022 január elsejével indul majd el terveink szerint, ez egy ötéves program, az intézmény vezetésének támogatásával. Létrejött a taekwondoklubbal egy együttműködési megállapodás is, ami például még tanórán kívüli taekwondoalapú szakköri önvédelmi képzést is kilátásba helyez!

– Az intézmény, a fenntartó támogatja ezt a fontos munkát. Hogyan állnak mindehhez a község polgárai?

– Miután évek óta ez már a gyakorlatban is megvalósult, tud róla a falu. Tervezem az előkészítés során, hogy keresem a kapcsolatot a kisebbségi önkormányzattal is. Alaposan előkészítjük a 2022. évi indulást, egyeztetek a partnerekkel, hiszen ez egy ötéves program két szakaszra bontva. A szükséges szakemberek kinevelése is folyamatban van, akik a programot hosszabb távon is működtetik majd, a szakmai felügyeletemmel.

Még sok minden szóba került a beszélgetés során Tamás József mesterrel. Hatvanévesen is óriási lelkesedéssel magyaráz, tervez, oktat, nevel, ugyanazt a tüzet látni benne, mint amikor évtizedekkel ezelőtt a Békés Megyei Harcművész Szövetség et megalakította társaival együtt. Ez a tűz, ez a lelkesedés a biztosíték arra, hogy ez a nemes program működik majd a jövőben, hiszen alapvetően a siker emberfüggő. Egy olyan emberé, akinek a nevelés nem munka, hanem egy életre szóló hivatás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában