súlyemelés

2021.03.07. 11:19

Mitykó Veronika aranyéremmel, Fekécs Szilárd új csúcsokkal büszkélkedhet

Szombathelyen, a Haladás VSE Rohonci úti sportkomplexuma adott otthont szombaton a súlyemelő Savaria Kupa 2021, tizedik Tóth Géza-emlékversenynek. A rangos viadalon 15 szakosztály sportolói vettek részt. Békés megyéből nyolc sportoló jutott be a 80 főre maximált kiemelt versenyre, az egyetlen pénzdíjas hazai megmérettetésre.

V. L.

Szombaton korán reggel a koronavírus-járvány miatt zárt körben, nézők nélkül kezdődött a monstre verseny amit Garamvölgyi Agamemnon (Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő Sport Egyesület), és a Békési TE három emelője Fekécs Gergő, Nagy Zsolt, és Fekécs Szilárd kezdtek.

A serdülőknél Fekécs Gergő a 61 kg-os súlycsoportban az első helyen végzett 153 kg-os egyéni csúccsal. Szakításban 67 kg-ig jutott, lökésben 86 kg-mal zárta a viadalt.

Nagy Zsolt a 73 kg-ban aranyérmet nyert 197 kg-os egyéni csúccsal. Szakításban 90, lökésben 107 kg-ot teljesített.

Az ifjúságiaknál Garamvölgyi Agamemnon a 61kg-osok között az első helyen végzett 157 kg-os összteljesítménnyel. Szakításban 67 kg-ig jutott, lökésben 90 kg-os eredményt ért el.

A békési Fekécs Szilárd nyerte a 81 kg-os súlycsoport küzdelmeit. Összetettben 281 kg-ig jutott, szakításban 125, lökésben 156 kg-mal nyert. Balog János edző tanítványa három éve folyamatosan gyártja az országos csúcsokat amik most sem maradtak el, hiszen Fekécs Szilárd szakításban, lökésben, és az összetettben is átírta az országos csúcslistát, a saját rekordjait javította meg. A kitűnő adottságokkal rendelkező versenyző ezzel a remek eredményével az utánpótlás korosztály legjobb versenyzője címet is megszerezte, az abszolút rangsorban pedig s negyedik helyén végzett.

A serdülő és ifjúsági korú leányokkal folytatódott a verseny, amelyben két csabai fiatal szerepelt, a serdülő Garamvölgyi Kasszandra, és az ifjúsági korú Gurszki Fruzsina.

Garamvölgyi Kasszandra a 45 kg-os súlycsoportban összetettben megszerezte az első helyet 107 kg-mal. Szakításban 47, lökésben 60 kg-ot teljesített. Első kiemelt versenyén a fiatal békéscsabai lány profin versenyzett hat jó gyakorlatot mutatott be, és hivatalosan is felkerült az országos csúcstartók szövetségi listájára aminek feltétele a kiemelt verseny, és az országos szintű bíráskodás volt. Szakításban, lökésben és összetettben is új országos korosztályos csúcsot ért el Bökfi János tanítványa, amihez a szövetségi kapitány külön gratulált. Ezzel a teljesítményével Garamvölgyi Kasszandra a serdülők abszolút versenyét is megnyerte.

Mitykó Veronika a dobogón /Fotó: BMH/

Az ifjúságiaknál Gurszki Fruzsina a 71 kg-os súlycsoportban aranyérmet szerzett 118 kg-os egyéni csúccsal. Szakításban 49 kg-ot ért el, lökésben 69 kg-mal zárta a viadalt.

A kora esti versenyt a hölgyek felnőtt mezőnye folytatta ahol Mitykó Veronika nemcsak súlycsoportja első helyezéséért küzdött hanem a Tóth Géza-emlékverseny különdíjáért, is amit a mezőny legjobbja kaphat meg.

Bökfi János edző válogatott tanítványa ezúttal a 71 kg-os súlycsoportban lépett a súlyokhoz. (Veronika próbafogyást csinált a felnőtt Eb előtt négy héttel, ami tökéletesen sikerült – a szerk.) Öt jó gyakorlattal összetettben 198 kg-mal végzett az első helyen. Szakításban 93 kg-ig jutott. lökésben 105 kg-ot teljesített. Az Európa-bajnokság előtt jól teljesített a csabai sportolónő, edzőjével együtt bíznak a töretlen fejlődésben. Természetesen nyerte a súlycsoportját, a 71 kg-ban új egyéni csúcsot ért el, amivel 399 pontot szerzett, és fölényesen nyerte a Tóth Géza kupát is nagy riválisai a második helyezett Horváth Laura, és a harmadik Szuromi Tímea (mindketten a BKV Előre) versenyzői előtt. Mitykó Veronika számára nincs megállás, hiszen hétfőn már Tatán az edzőtáborban folytatta a felkészülést a moszkvai felnőtt Eb- re, ahol a tervek szerint április 7-én versenyezz majd.

A felnőtt férfiak már az estében kezdték meg versenyüket, ahol a békéscsabai Balázs Ádám a 102 kg-os súlycsoportban próbált szerencsét. A tehetséges emelő új egyéni csúccsal 247 kg-mal végzett az első helyen, szakításban 105, lökésben 142 kg-os eredménnyel zárta a szombathelyi versenyt.

A férfiaknál a 16-szoros magyar bajnok Nagy Péter teljesített a legjobban. A szegediek ólomsúlyú erős embere összetettben 385 kilogrammig jutott, amivel az eredményt a kategória világcsúcsához viszonyító számítás alapján nemcsak a plusz 109 kg-ban, hanem az abszolút sorrendben is az élen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában