Legek

2021.01.03. 07:36

A 2020-as év kiemelkedő Békés megyei eredményei – 2. rész

Soha nem éltek még át a sportolók olyan hektikus esztendőt, mint a 2020-as. A világjárvány először tavasszal gázolt bele drasztikusan a sportvilágba, majd még keményebben ősszel. A sporteseményeket – mint emlékezetes – tavasszal felfüggesztették. A második hullám (ami még mindig nem ért véget) idején folytatódtak az egyéni és csapatversenyek, már ahol engedte a járvány. A nemzetközi viadalok, az olimpia, az Európa-, és világbajnokságok nagy részben elmaradtak, így a Békés megyei sportolóknál – a teljesség igénye nélkül – főként az országos bajnokságokon elért eredményeket gyűjtöttük egybe.

Gajdács Pál

Budapest 20201030 torna OB Fotó: Dömötör Csaba Nemzeti Sport Makra Noémi

Fotó: Dömötör Csaba

Kajak-kenu

A szarvasi Kós Benedek, Nyerges Áron és Opavszky Márk (edző: Nyerges Attila) is tagja a Párizs24 keretnek, akik esélyesek lehetnek arra, hogy kiharcolják a 2024-es párizsi olimpiai részvételt. A szarvasi Nyerges Áron a lágymányosi Majoros Mátyással, míg a KSI-Gyomaendrőd fiatalja, Fodor Bence a szolnoki Tamási Zsomborral lett aranyérmes a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén. A KSI-Gyomaendrőd reménységei közül a serdülőkorú Mertz Attila ötszörös bajnoknak vallhatja magát. Négyszer nyert országos bajnokságot Gellai Gergő, háromszor Konyecsni Milán és Oláh Zsombor, egyszer Fodor Bence, Fodor Napsugár, Berta Bence, Gyetvai Máté, Kun Vilmos és Szabó Barna. A békési Mester Nándor Róbert a serdülőknél, a szarvasi Velencei Boldizsár a gyermek korosztályban szerzett országos bajnoki címet. Mindketten győztek a maraton ob-n is. Az MK-1, 4x200 m váltóban a Gubucz Lili, Katona Kitti, Mészáros Nelli, Kabai Léna (Körös Kajak SE, Gyomaendrőd) négyes nyert az országos bajnokságon.

Karate

A szarvasi Frankó Dániel bronzérmes lett a pozsonyi szlovák grand prix-en.

A csabai vívó, Keszthelyi Zsombor jó évet zárt 2020-ban /Fotó: AVA/

Kick-box

Koszecz Boglárka, Kozmann Mónika, Petró Lili (mind junior), Petró Bálint, Debreczeni Frida, Jancsó Lili, Fördős Jázmin és Okányi Attila (mind gyermek) is győzött a Békéscsabai Lakótelepi SE Debreczeni Dezső vezette csapatából az olaszországi Európa-kupán. A karlováci Európa-kupán a junioroknál Koszecz Boglárka, a kadetteknél Vi­czián Dániel, Kozmann Mónika, Szabó Zsófia, Szaszák Dominik, a gyermek korosztályban Jancsó Lili győzött a Békéscsabai Lakótelepi SE Debreczeni Dezső vezette csapatából. A junioroknál első lett Szeleczki Lilla (HED-LAND Sportcsarnok SE Mezőberény) is. Az írországi világkupa legeredményesebb csabai versenyzője Debreczeni Frida lett, aki három érmet szerzett.

Taekwondo

Tamás Boglárka és Priskin Ferenc (Corvin Taekwondo SE, Magyarbánhegyes, edző: Tamás József) is aranyérmes lett a felnőtt magyar bajnokságon. Mezei Nikolett (Battonyai Barátság SE, edző: Rádai Imre, Rádai Roland) öt magyar bajnoki címet szerzett az ifjúságiaknál. A serdülőknél a klubtársa, Marosin Bella lett bajnok. A gyermek korosztályban Borsos Marcell és Tóth Lia Kinga (mindkettő Spárta SE, Medgyesegyháza, edző: Rusz István) lett első.

Kézilabda

Az EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE női csapata a kieső 13. helyen állt az NB I.-es bajnokság 2019–20-as kiírásának tavaszi felfüggesztésekor, és az MKSZ döntése értelmében az élvonalban folytathatta. Az új bajnokság őszi szakasza után a 14. Az Orosházi FKSE-Linamar férfiegyüttese a 2019–20-as bajnokság kiírásának tavaszi felfüggesztésekor a 11. helyen állt. Az új bajnokságban a járványhelyzet miatt 7 mérkőzést tudott a csapat lejátszani, és a 13. helyen áll.

Kosárlabda

A tizenharmadik helyen állt az Omnia Pub&Food férficsapata az NB I. B Zöld csoportjában akkor, amikor a járvány miatt tavasszal felfüggesztették a 2019–20-as pontvadászatot. Az új kiírásban a békési együttes a hatodik helyen áll.

Labdarúgás

A Békéscsaba 1912 Előre labdarúgócsapata 15. helyen állt az NB II.-es bajnokság 2019–20-as kiírásának felfüggesztésekor. A Magyar Kupából a legjobb 8 közé jutásért esett ki.

Röplabda

A Békéscsabai RSE bejutott a legjobb nyolc csapat közé a harmadik számú európai kupasorozat, a Challenge-kupában. Az Extraliga 2019–20-as kiírásának felfüggesztésekor a 4. helyen állt a csapat. Az új bajnokságban Tóth Gábor edző együttese vezeti az alapszakaszt.

Strandröplabda

Bajnok lett az U14-esek között a békéscsabai Erdős Dalma, Hermeczi Bernadett kettős (edző: Nacsa Gábor).

Súlyemelés

Mitykó Veronika (edző: Bökfi János), a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő Sport Egyesület versenyzője negyedik helyen végzett a római felnőtt világkupán. Ugyanő ezüstérmes lett a máltai felnőtt világkupán. Mitykó Veronika a felnőtt és a junior országos bajnokságon is a legjobbnak bizonyult. A csabaiak válogatott versenyzőjét a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) a 2020-as év legjobb női súlyemelőjének választotta. Aranyérmes lett a serdülő országos bajnokságon 55 kg-ban a békéscsabai Garamvölgyi Agamemnon, aki a felnőtt országos bajnokságon a harmadik helyen végzett. A serdülő országos bajnokságon, a 61 kg-ban Molnár Norbert az első helyen végzett. Az ifjúságiak 81 kg-os súlycsoportjában a Békési TE tehetséges versenyzője, Fekécs Szilárd (edző: Balog János) győzött. Fekécs a juniorok országos bajnokságán is a legjobbnak bizonyult. A magyar szövetség az Év férfi súlyemelőjének választotta a fiatal békési sportolót.

Teke

A Gyulai SE-DIG BUILD csapata az NB I.-es férfibajnokság Keleti csoportjában A 2019–2020-as szezonban a bajnokság felfüggesztésekor a nyolcadik helyen állt a bajnoki tabellán.

Tenisz

A TSZSK Gyula egyes számú csapata megnyerte az OB II-es bajnokságot, és az OB I-ért játszhatott osztályozót, ám azt a nyíregyháziak ellen elveszítette.

Torna

Makra Noémi, a Torna Club Békéscsaba válogatott versenyzője talajon ötödik, gerendán hatodik lett a szombathelyi világkupán.

Makra Noémi ötödik lett a világkupán /Fotó: Dömötör Csaba/NS/

Úszás

Veres Laura (Gyulai Várfürdő, edző: Tóth András) kitett magáért a budapesti Olimpiai Reménységek Versenyén, hiszen három egyéni és két váltószámban is győzedelmeskedett. A felnőtt országos bajnokságon Veres Laura a 200 méteres gyorsúszásban ezüstérmet nyert, klubtársa Mácsok Fruzsina a 200 méteres mellúszásban bronzérmet szerzett.

Vitorlázórepülés

Laurinyecz Sándor, a Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület válogatott pilótája az ötödik helyen zárt a FAI-clubkategóriában, a 65. Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokságon.

Vívás

A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia fiatal párbajtőrözői sikeresek voltak 2020-ban is. Keszthelyi Zsombor (edző: Galli Zsolt) a magyar junior válogatott tagjaként fantasztikus teljesítménnyel aranyérmes lett a belgrádi világkupán. Egyéniben 35. lett elsőéves juniorként. Keszthelyi a huszadik helyet szerezte meg a porecsi junior Európa-bajnokságon. A magyar válogatottal a csapatversenyben az előkelő negyedik helyen végzett. A fiatal vívó egyéniben megnyerte a junior Magyar Kupa 1. fordulóját. Dékány Kinga és Kazár Dóra (mindkét lány edzője: Galli Zsolt) egy kört ment a pozsonyi junior világkupán. Petri Renáta, Dékány Kinga, Kazár Dóra és Keszthelyi Zsombor is részt vett az udinei junior világkupán. A legjobb eredményt Petri érte el, aki a 32 között végzett. Megnyerte a junior Magyar Kupa harmadik fordulóját a Petri Renáta, Dékány Kinga, Kazár Dóra, Oláh Lili összeállítású békéscsabai párbajtőrcsapat. Dékány Kinga lett a Magyar Kupa negyedik fordulójának győztese a juniorok között. Az Olimpici országos bajnokság serdülő korosztályában az Oláh Lili, Dékány Viktória, Gachályi Gréta, Kovács Emese négyes szerezte meg az első helyet (edző: Galli Zsolt). Gachályi Gréta a serdülőknél az Olimpici GP hajdúhadházi és szolnoki versenyének egyéni számában is a dobogó legfelső fokára állhatott. A még kadetkorú Lenkefi Soma élete első egyéni versenyét nyerte 2020-ban, a sikert a Magyar Kupában érte el.

Olvassa el az első részt is!

https://www.beol.hu/sport/helyi-sport/a-2020-as-ev-kiemelkedo-bekes-megyei-sporteredmenyei-1-resz-3565039/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában