Súlyemelés

2020.07.13. 19:59

Békési és csabai aranyérmek születtek

Két rangos versenyen szerepeltek júliusban a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő Sport Egyesület sportolói, akik több aranyéremmel tértek haza. A Békési TE fiataljai is kitettek magukért a legutóbbi megmérettetéseken.

Verasztó Lajos

Balról az országos iskolás ob-n második Garamvölgyi Agamemnon, Bökfi János edző, és az országos bajnok, Molnár Norbert

Biharnagybajomban rendezték meg a Juhász Sándor emlékversenyt, amely országos kiemelt viadal volt. A versenyre még nyugat-magyarországi klubok is elküldték emelőiket, hiszen ez volt a pandémia utáni első kiemelt országos megmérettetés. Tizenkét egyesület, több mint hatvan emelője küzdött az érmekért a nagybajomi eseményen. A viadal nagyon fontos az országos bajnokságra való bejutáshoz, ezen a versenyen lehetett minősítést szerezni az ob-ra – tudtuk meg az olimpiai negyedik Bökfi Jánostól, a csabai klub edzőjétől.

Békéscsabáról hat sportoló, Békésről kettő nevezett.

A csabaiak közül a leány 10-11 évesek között a 45 kg-ban Garamvölgyi Kasszandra szakításban 36 kg-ig jutott, lökésben 46 kg-mal zárt, így összetettben 82 kg-mal egy magasabb korosztály másodosztályú szintjét teljesítette, és egyéni csúccsal hat jó gyakorlattal győzött.

Serdülő leányoknál, a 13-15 évesek mezőnyében a 76 kg-os súlycsoportban Petri Regina egy kicsit bizonytalanul versenyzett, de összetettben 102 kg-mal ígyis győzött, szakításban 45, lökésben 57 kg-ig jutott, és teljesítette a másodosztály szintet.

Az ifjúsági lányok között, a 16-17 éveseknél Gurszki Fruzsina a 71 kg-os súlycsoportban összetettben 100 kg-mal nyert (Szakítás: 44 kg, lökés: 56 kg). Élete harmadik súlyemelő versenyén tudta hozni a harmadosztályú szintet, hat jó gyakorlatot mutatott be.

A serdülő fiúknál, a 13-15 évesek között az 55 kg-ban Garamvölgyi Agamemnon 130 kg-mal győzött, szakításban 56 kg-ot, lökésben 74 kg-ot teljesített, ezzel az egyéni csúccsal elérte a másodosztályú szintet.

Molnár Norbert a 61 kg-osok mezőnyében 147 kg-mal egyéni csúccsal nyert, és teljesítette az első osztályú szintet. A csabai fiatal szakításban 64, lökésben 83 kg-ig jutott.

A felnőtteknél, a +21 évesek között Mórocz Sándor a 109 kg-os súlycsoportban kitűnő versenyzéssel 236 kg-os összetett eredménnyel első lett, és teljesítette súlycsoportja másodosztályú szintjét. Szakításban 106, lökésben 130 kg-ig jutott.

Balról az országos iskolás ob-n második Garamvölgyi Agamemnon, Bökfi János edző, és az országos bajnok, Molnár Norbert

Tamásiban rendezték meg az iskolás országos bajnokságot. A versenyen a szabályoknak megfelelően 13-tól 19 éves korig indulhattak azok a sportolók akik nappali tagozatos diákok. A kényszerpihenő ellenére nagy volt a létszám, és több országos csúcs is született. A viadalra az ország minden részéből érkeztek versenyzők, csaknem száz súlyemelő mérte össze tudását, ezért két napos lett a rendezvény.

Békéscsabáról négy fiatal vett részt a viadalon. A serdülő lányoknál,13-15 évesek között Petri Regina, a 76 kg-osok között nagy csatában nyerte az aranyérmet, amihez hat jó gyakorlatra, és 5 kg-os egyéni csúcs javításra volt szükség. Szakításban 46 kg-ig jutott, lökésben 60 kg-mal zárt, így összetett egyéni csúcsát 106 kg-ra javította. A három dobogós nagyon szoros versenyt produkált Regina mögött a kecskeméti emelő 105 kg-ig, a szombathelyi lány 103 kg-ig jutott.

A serdülő fiúknál Molnár Norbert a 61 kg-os súlycsoportban meggyőző fölénnyel nyerte a bajnokságot, igaz neki is egyéni csúcsra volt szüksége ehhez (szakítás: 67 kg, lökés: 83 kg) így összetettben 150 kg-mal győzött, 3 kg-t javítva korábbi egyéni rekordján.

Garamvölgyi Agamemnon az 55 kg-ban második lett, az 55 kg volt a serdülő mezőny legnépesebb csoportja nyolcan léptek dobogóra. Garamvölgyi Agamemnon jól versenyzett, ő 2 kg-ot javított az egyéni csúcsán, 132 kg-mal lett ezüstérmes. Szakításban 57 kg-ig jutott, lökésben 75 kg-ot teljesített.

Az ifjúsági lányoknál, 16-17 évesek között Gurszki Fruzsina, a 71 kg-ban a második helyen végzett. Fruzsina fél éve kezdte a súlyemelést, de ez abszolút nem látszott a versenyzésén egyéni csúcsot emelt, és csak egy gyakorlatot rontott, összetettben 108 kg-ig jutott (szakítás: 47 kg, lökés 61 kg).

A Békési TE súlyemelői – akiket Balog János edző készített fel – sikeresen szerepeltek több rangos versenyen is. A tini ob-n Biharnagybajomban az 56 kg-osok között a serdülő korú Fekécs Gergő győzött 113 kg-mal (szakítás: 50 kg, lökés: 63 kg). Az iskolás ob-n Fekécs Gergő az 56 kg-ban negyedik lett 118 kg-os összeredménnyel. Szakításban 53, lökésben 65 kg-ig jutott a békési fiatal.

Nagy Zsolt a biharnagybajomi Juhász Sándor emlékversenyen a serdülőknél a 67 kg-os súlycsoportban 168 kg-mal első lett (szakítás: 78 kg, lökés: 90 kg.). Az iskolás ob-n a 67 kg-osok mezőnyében 173 kg-mal az ötödik helyen végzett. A békési fiatal szakításban 80, lökésben 93 kg-mal zárta a viadalt.

Az ifjúságiaknál Fekécs Szilárd kiváló formában versenyzett. A Juhász Sándor emlékversenyen a 81 kg-ban 265 kg-os országos csúccsal nyert, szakításban 117 kg-mal, lökésben 148 kg-mal új országos csúcsot állított fel. Az iskolás ob-n a 81 kg-osok között 270 kg-os összetett eredményt ért el, ami jobb a fennálló országos csúcsnál, de nem hitelesíthető, mivel ez a viadal nem volt országos kiemelt verseny. Szakításban 120, lökésben 150 kg-ot teljesített a tehetséges békési korosztályos válogatott emelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában