Kajak-kenu

2020.06.23. 10:41

Hazai környezetben ülhetnek hajóba a békési kajakosok

Május 4-én a Békési Kajak-kenu Club is „kinyitott”, s próbálta visszacsalogatni a járvány miatt kényszerűségből távol tartott kicsi és nagy kajakosait. Az elmúlt hetekben kiderült, hogy nem történt nagyobb lemorzsolódás, mint bármely más évben, a kölyöktől a felnőttig mindenki visszaállt az edzésekbe.

Gajdács Pál

Dobi István elnök elmondta, hogy edzőik öt csoportot gardíroznak, a fiú kajakosokkal Farkas Áron, a lányokkal a korábbi világbajnok Pankotai Gábor, a szabadidősökkel Makoviczki András, a kenusokkal Juhász Bence, a sárkányhajósokkal Kálmán András foglalkozik, de az egykori kiváló kajakos elnök is tart edzéseket a fiataloknak.

Az utóbbi hetekben már csoportosan is kimerészkedhettek a vízbe a békési kajakos fiatalok Fotó: Békési Kajak-kenu Club

– A fiatalabbaknál volt egy kis lemorzsolódás, ám náluk egyébként is nagy a jövés-menés. A legnagyobb feladatunk éppen ezért az, hogy a játékos, élménydús foglalkozásokkal megszerettessük velük a kajak-kenut. Ezért május közepén meghirdettünk egy toborzót – mondta a klubvezető. – A koronavírus-járvány kitörésekor mi is online edzéseket „tartottunk” a kajakosainknak. Később kis csoportokra osztottuk a gyerekeket, majd visszaállhattunk a normál kerékvágásba. Akadt olyan gyerek, akinél nem úgy sikerült a visszatérés, mert esetleg a feltételek hiánya miatt nem tudott megfelelő körülmények között felkészülni. Azért az elmondható, hogy az újrakezdés után három héttel már nagyjából mindenki visszarázódott a munkába.

Pankotai Gábor hosszú évek óta tanítja a békési kajakosokat. Az 1995-ös duisburgi világbajnokságon a 4-es hajó tagjaként 200 méteren aranyérmes sportember az 5-től a 17 évesekig, a lánycsoporttal foglalkozik.

– A járvány kezdetekor nem tartottunk edzést, később csak mindennap más lánynak. Öltözőbe, konditerembe senki nem mehetett, majd végre eljött az az időszak is, amikor már mindenkit fogadhattunk – idézte fel az elmúlt három hónap történéseit Pankotai Gábor. – Nagy örömünkre szolgált, hogy több év után visszatértek a sorainkba azok a lányok, akik közül hárman korábban korosztályosként országos bajnokságot nyertek.

S ha már az országos bajnokság került szóba: idén a világversenyek törlése miatt talán nem lesz akkora jelentőségük, de a legfontosabb, hogy lesznek itthon versenyek, nem is olyan régen még ebben sem lehettünk biztosak. A serdülő- és az ifikorosztálynak azonban a tervek szerint megrendezik az Európai Olimpiai Reménységek Versenyét, ami egyfajta kis Európa-bajnokságnak is megfelel, s a részvételhez nagyon nem árt, ha az ob-n jól szerepelnek a fiatalok.

A Békés Kajak-kenu Club tavaly nem rendezte meg hagyományos versenyét, idén azonban benépesül a klub központja, július 4-én ugyanis megrendezik az Alsó-Tisza régió klubjai számára a Békés ­Kupát.

– A két-két csongrádi, szegedi és gyomaendrődi szakosztály mellett Szolnok, Békésszentandrás és Szarvas kajakosait várjuk – tájékoztatott Dobi István.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség viadalán minden korosztály, az U8-tól a felnőttekig indulhat, de írtak ki számot a mastersek, szabadidősök és egyetemisták számára is. Az ügyességi szlalomfutamokat 3-9000 méteres távokig bonyolítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában