Labdarúgás

2020.01.27. 16:04

A szomszédvárak futballcsatáira emlékeztek Gyomaendrődön

Endrődön a Gyoma nyert, a gyomai mérkőzésen a szomszédvár csapata. A labdarúgó megye I. 1969-es, bajnoki meccsei közül kiemelkedtek e találkozók, csúcsot döntött a nézőszám is. Erre a két meccsre emlékeztek hajdani játékosok, szurkolók, hozzátartozók a minap a gyomaendrődi OMart Könyvesbolt és Kulturális Műhelyben, ahol egykori, labdarúgáshoz és két mérkőzéshez kötődő ereklyékből kiállítás nyílt. Beinschróth Károly, aki szurkolóként vett részt a derbyken, verset is írt az összejövetelre.

Nyemcsok László

A Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott rendezvényen Oláh Gizella és Molnár Albert házigazdaként, Orovecz Ferenc Olivér főszervezőként kiemelte, hosszú kihagyás után találkozott az 1969-es bajnoki meccsen a két rivális. A nyolcadik fordulóban az endrődi rangadóra 2500 néző látogatott ki. A hazai gárda Hajdu – Erdei, Újvári, Imre – Pálvölgyi, Keller – Feuerwerker, Bacsa (Szmola), Farkasinszki, Majoros, Orovecz J. összeállításban lépett pályára. A Gyoma így kezdett: Pápai – Vattai, Gonda, Rácz – Janovszki, Nagy – Bácsi, Nyilas, Kiss, Bene, Farkas. Csereként szállt be a vendégeknél Domokos és Sebők. A végig egyenrangú felek küzdelmében a taktikusan játszó, jól focizó Gyoma elvitte a két pontot, 2:1-re győzött. Góllövők: Majoros, illetve Domokos (2).

Az 1969. szeptember 28-án megrendezett visszavágón viszont az Endrőd nyert 3:2–re. A Gyoma összeállítása ez volt: Pápai – Vattai, Gonda, Sebők – Janovszki, Bélteki – Bácsi, Nyilas, Kiss, Domokos, Farkas (H. Kovács). Az endrődi együttest Hajdu – Balogh, Újvári, Keller – Feuerwerker II, Szmola, (Szelei) – Feuerwerker I, Bacsa, Majoros, Pálvölgyi, Orovecz alkotta. A gólokat: Nyilas és H. Kovács, valamint Bacsa és Orovecz (2) szerezték.

A gyomaendrődi rendezvényen Orovecz Ferenc Olivér (balra) és Molnár Antal

A két szomszédvár közötti harc nem csak a pályán zajlott. A Békés Megyei Népújság sportrovatában 1969. október 5-én megjelent, hogy a szívéhez kapott Orovecz Jenő, az endrődiek balszélsőjének nagybátyja, amikor egy gyászkeretes levél érkezett számára Gyomáról. Először azt hitte, valakije meghalt. Ám amikor felbontotta a levelet mindjárt tudta, hogy a gyomai haverok csínytevéséről van szó. A levélben ez állt: ,,Fájdalommal, megtört szívvel értesítjük, hogy az Endrődi Spartacus labdarúgócsapata többhetes betegség után (Bcs. Kinizsi – Endrőd 3:2, Endrőd – Bcs. MÁV 1:2, Mezőhegyes – Endrőd 3:2) 1969. szeptember 14-én elhunyt. A végső tiszteletadás 1969. szeptember 28-án, a gyomai sporttelepen lesz. A bajnokság emléke szívünkben örökké él.”

No, és mit szóltak ahhoz a gyomaiak, hogy a halott feltámadt és 3:2-re nyert? Mit szóltak volna, lenyelték a békát, végül ugyanis ők nyerték meg a bajnokságot. A találkozón elhangzott, az örök rivalizálás 1981 nyarán ért véget örökre, ugyanis az Endrődi Spartacus és a Gyomai TK egyesült Gyomaendrődi Spartacus TK néven.

Orovecz Ferenc Olivér, aki az 1969-es visszavágón két gólt szerző Orovecz József öccse – elmondta, Magyarország első profi labdarúgó csapata, a gyomai Kner SC 1912-ben alakult meg, Kner Izidor nyomdaalapító hozta létre. A Békéscsabai Előre első hivatalos meccsét ellenük játszotta 1912-ben. Endrőd első futballcsapata az ETK (Endrődi Testedzők Köre) 1920-ban jött létre. A pálya a hídhoz közel, az ártéren volt. Három év múlva az árvizek miatt áthelyezték a vásártérre. 1934 őszén létesült a liget végénél a ma is meglévő pálya.

A mostani eseményen mindezt felidézték a jelenlévők, régi játékosok anekdotákat meséltek, valamint a kiállítás darabjai is régi emlékeket idéztek fel bennük. Labdák, mezek, futballcipők, csapatzászlók, cikkek, fotók is szerepelnek a tárlaton.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Békés Megyei Igazgatóságától részt vett a rendezvényen Tóth Márton és Süle István, akiknek a neve egybeforr Békés megye futballtörténelmével. Közösen oklevelet adtak át Orovecz Józsefnek sportpályafutása 60. évfordulója alkalmából. Tóth Márton kiemelte, hasonló színvonalú rendezvényt a futballról munkája elmúlt 30 évében sehol sem látott. Az est folyamán Eszterházy Pétertől olvastak fel, valamint elhangzott, Jékely Zoltán: Futballisták és Szép Ernő 1919-ben írt: A football című verse is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában