Ultraterepfutás

2019.09.26. 14:19

Szarvas Mátyás második az olaszországi világkupán  

Négy hónappal a balatonfüredi Emu 6 Day Racen, azaz a hatnapos ultrafutó világkupán elszenvedett izomszakadását követően ismét a rajtvonalhoz állt Szarvas Mátyás, a Körösök Völgye Turista Egyesület (KVTE) sokszoros országos bajnok ultraterepfutója.

V. L.

A napokban rendezett viadal helyszíne ezúttal Dél-Olaszország, Policoro volt, ahol a 48 órás világkupán több mint húszan vágtak neki a távnak az alattomos, fülledt, párás meleg időben az egy kilométeres körpályán történő, sokak számára végtelennek tűnő körözésnek. Szarvas Mátyás számára az elsődleges cél egy sérüléstől mentes 48 óra volt, amely nagyszerű alapot jelentett volna a következő év nagyon komoly terveihez. A rutinos ultrafutó ennek tökéletesen meg is felelt, nagyon okosan versenyzett mindvégig, a biztonságot tartva szem előtt.

Beküldött felvétel

A verseny ezzel együtt sem alakult könnyen, hiszen a középső harminc óra rengeteg kihívást tartogatott valamennyi versenyző számára. Akik nem mérték fel jól a körülményeket, a saját állapotukat, azokat a tempó már az első éjszaka feladásra kényszerítette, köztük a verseny elejétől élen álló román Nicolae Buceanut is. Akik a hajnali órákra talpon maradtak, azok a kegyetlen párás, fülledt levegővel küzdöttek, hol gyorsabban, hol lassabban.

Szarvas Mátyást is utolért egy gyomorprobléma, amely aztán több mint 24 órán át kísérte, kínozta, de ő több alkalommal is túljutott a holtponton. Nyugodt, de akaratos versenyzéssel jött fel korosztályában az ötödik, a negyedik, majd a harmadik helyre, ahol aztán egy francia és egy svájci versenyzővel órákon át igazi „adok-kapok” alakult ki, melyből az utolsó hat órában aztán a magyar futó jött ki a legerősebben, és végül a remek teljesítményt nyújtó, hazai pályán versenyző olasz Michele Debenedictis mögött korosztályában a második, abszolút értékelésben pedig az ötödik helyen végzett.

A viadal után Szarvas Mátyás nagyon fáradtan a következőket mondta: – Boldog vagyok, azért jöttem, hogy ismét végig tudjak menni a távon, az eredmény igazából most másodlagos volt a számomra, ám, ha már így alakult, nagyon örülök! Egy biztos, ha a feleségem, Gyöngyvér nincs mellettem ezen a három és félezer kilométeres autóúton, a 48 órás versenyen éjjel-nappal, akkor most nem beszélhetnénk erről a komoly sikerről! Minden egyéni siker mögött nagyon komoly csapatmunka áll! Külön köszönöm Knyihár Misi barátom immár évek óta tartó segítségét, támogatását, amely nagyon komoly hátteret jelent a fizikai felkészülésem, a versenyeim során.

Szarvas Mátyást egy különdíjjal is meglepte Pasquale Brandi (maga is igazi extrém sportoló volt), a verseny főrendezője, mivel a rutinos sportoló eredménye a valaha volt legjobb 48 órás futás volt magyar versenyzőtől Olaszországban, azaz új csúcsot állított fel ezzel.

Jövőre fantasztikus céljai, tervei vannak Szarvas Mátyásnak, ez az évzárás méltó alapokat jelent majd ezek teljesítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában