Békés megye

2019.06.19. 13:55

Új osztállyal kezdődhet majd a következő labdarúgószezon

A következő­ szezonra vonatkozó versenykiírás még jóváhagyásra vár, de már lehet nevezni a különböző osztályokba. Eldőlt, hogy a megyei I. osztály alá létrehoznak egy köztes megye I. B osztályt, de még mindig nagy kérdés, hányan vállalják a legmagasabb osztályban való megmérettetést. Aktuális kérdésekről beszélgettünk Szpisják Zsolttal, az MLSZ területi igazgatójával.

Gajdács Pál

– Megtörtént már a társadalmi elnökség és az MLSZ versenyigazgatóságának jóváhagyása az átszervezéseket illetően?

– Az ügymenet még folyamatban van. Az újításokat és az átszervezéseket csak akkor lehet elindítani, ha az igazgatóság társadalmi elnöksége és az MLSZ versenyigazgatósága rábólint.

– Kétszer is tartottak egyeztető értekezletet, melyen arra keresték a megoldást, hogy miként lehetne feltölteni tizennégy vagy tizenhat csapatosra a megyei első osztályt. Az új bajnokságra való nevezési határidő július 1., tehát még van néhány hetük a csapatoknak. Mi a helyzet most?

– Jelen állás szerint nyolc-tíz csapat az, amellyel számolhatunk a megyei első osztályában. Szombaton eldőlt, hogy a Békéscsaba 1912 Előre II. nem vette sikerrel az NB III.-as osztályozót, így marad a megye egyben. Amiről még tudunk, hogy a Mezőhegyes nem akar a megye egybe nevezni, a másodosztály egyik bajnoka, a Dévaványa talán vállalja, a Mezőkovácsháza és a Doboz nem, Gádoroson gondolkoznak a lehetőségen.

– Ha a legrosszabb eshetőség valósul meg, akkor hogyan bonyolítják le nyolc csapattal a bajnokságot?

– Huszonnyolc fordulóban négy kört fognak játszani a csapatok.

Szpisják Zsolt szerint 8-10 csapat indulhat a megye I.-ben /Fotó: Imre György/

– A Békés megyei igazgatóság tehetett-e volna korábban valamit annak érdekében, hogy lassítsa a folyamatot és ne csökkenjen évről évre a megye egy létszáma?

– Vannak rajtunk kívül álló okok is. A csapatok finanszírozásának minőségébe nincs beleszólásunk. Ebben a kérdésben nem tudnak, de nem is akarnak egyezségre jutni a klubok. Mivel nagyon közel van az új szezon, így drasztikusan már nem lehet közbelépni, de jelzésértékű lehet, hogy már most tervezzük egy olyan szabály beillesztését a versenykiírásba, amely kötelezővé tenné legalább egy, később több saját nevelésű játékos szerepeltetését. A nagycsapatok így hozhatnának áldozatot annak érdekében, hogy jöjjenek más csapatok is az osztályba. Persze kérdés, hogy jönnek-e, ha ezt bevezetjük? Annak viszont örülnénk, ha a Grassroots-alapú gondolkodás terjedne el, ahol saját nevelésű játékosokat nevelnek, csapatot, közösséget építenek.

– Más megyében is ekkora problémát jelent megfelelő létszámú megyei első osztályt elindítani?

– Ennyire nem. Két megyében adódtak nehézségek, de Nógrádban megoldódik a helyzet.

– Új osztályként hozzák létre a megye I. B-t. Átmeneti megoldásként tekintenek rá, vagy akár még be is „ágyazódhat” a versenyrendszerbe?

– Kérésként hangzott el a megye hármas együttesek részéről, hogy az eddigi megye hármat ne degradáljuk le megye négyre. A megye I. B megye egyes osztálynak minősül legtöbb szempontból. A négyes egymás alá rendeződést több minden indokolja, bár tudom, hogy lesznek érdeksérelmek, hiszen ez fáj azon csapatoknak, akik az új megye kettőbe fognak besorolást nyerni. Fel kell készülni arra, hogy a jelenlegi megye egy megszűnik, a mostani megye kettes együttesek már most nehezen állítanak ki ifjúsági csapatot. Ha maradna a mostani rendszer, látható, hogy sem a megye egyből, sem a kettőből nem lenne kieső, mert aki feljönne, nem tudja vállalni a magasabb osztály utánpótlás-előírását. Gondolok itt például a megye hármas bajnok Köröstarcsára. Ha így marad a rendszer, akkor szinte előre tudjuk, hogy nem fog senki kiesni.

– A megye kettőben új megoldás, hogy választható lenne az ifjúsági csapat kialakítása, ami megkönnyítené az átjárást a harmadik vonalból.

– A megye egy mellett, ahol ifi-, serdülő- vagy U15-ös csapatot is szerepeltetni kell, csak a megye I. B-ben lesz kötelező ifjúsági csapat kiállítása. A kötelező utánpótláscsapat kiállítása szempontjából nincs különbség egy megye kettes vagy hármas csapat között, ám az él- és az alsóházi együttesek között viszont nagy a differencia. Kiírhatnánk valamilyen kötelező korosztályos csapat kiállítását a megye kettőre, de akkor elvágnánk, mondjuk a Kardos-Örménykút útját a magasabb osztályba. A demográfiai nehézségekre nekünk is reagálni szükséges.

– Érkeztek kritikus hangok a harmadosztályból is. A két csoportban kevés a csapat, sok a ki nem állás, egy szezonon belül túl sokszor játszanak egymás ellen, emiatt kicsi a motiváció.

– Pontosan ezért szeretnénk azt, hogy egycsapatos legyen a megye három. Amíg tizenhat csapatnál többen vannak, addig nem tudunk egy csoportot indítani. Emiatt is indokolt, hogy átszervezzük a megye kettőt is, mert így tudunk variálni a létszámokkal. Minden osztályban tizennégy lenne az ideális létszám, mert az csak huszonhat fordulót jelentene. Ha többen lesznek, akkor a megye I. B-ben lehetnek tizenhatan, nem a megye háromban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában