Csárdaszállás/Győr

2019.05.04. 11:14

Kónya Gergő az év atlétája lett az erős emberek közt

Az év atlétája címmel ismerték el a csárdaszállási Kónya Gergőt a HSMA erős emberek közelmúltban megtartott országos bajnokságának döntőjén, a WHB Kupán a közelmúltban. A megmérettetést Győrben rendezték.

Papp Gábor

Az erős emberek számára a versenyszezon már áprilisban elkezdődött, a résztvevők négy selejtezőben küzdöttek meg a bajnoki döntőbe jutásért. A finálét a napokban Győrben, az ETO parkban tartották, melyen tavalyi eredményeik alapján nyolcan – köztük Kónya Gergő – automatikusan résztvevői voltak a döntőnek.

Beküldött fotók

A megmérettetésen összesen tizenöten álltak rajthoz, a program az ország 15 legerősebb és legeredményesebb sportolójának versengéséről szól; arról, hogy ki lesz idén Magyarország legerősebb embere.

A kétnapos viadalon hatalmas súlyokkal és embert próbáló gyakorlatokkal kellett megbirkózniuk a sportembereknek. Rönknyomásban minél nagyobb súlyt kellett fej fölé nyomni. Súlypakolásban 110, 120 és 140 kilós súlyokat kellett 8 méterre elcipelni, és egy 122 centi magas állványra felrakni. Norvég felhúzás során egyre nehezebb, 260, 280, 300, 310, 320, 330, 340 kilós súlyokat kellett súlyzórúddal felhúzni. Kamionhúzásban a 8 tonnás járművet kellett 25 méterre elrepíteni.

A feladatok közé tartozott egy 370 kilós lengősúly 30 méterre való elcipelése. Kőgolyópakolásban 122, 144, 156 és 170 kilós golyókat kellett a 122 centis állványra felrakni.

Kamionhúzásban Kónya Gergő ismét mindenkit megelőzött

– Sajnos, a felkészülésemet végigkísérte egy hát-, illetve deréksérülés, ami hátráltatott az edzésekben és a verseny során is – nyilatkozta hírportálunknak Kónya Gergő. – Néhány versenyszámmal meg is gyűlt a bajom. A felhúzás és a lengősúly cipelése során erős fájdalmat éreztem, és nem folytattam a gyakorlatot. Viszont tudtam azt is hogy, lesz, ahol nem fog zavarni a sérülésem. Jelenleg kétszeres kamionhúzó országos bajnok vagyok, így kicsit kötelezőnek is éreztem, hogy ezt a versenyszámot megnyerjem. Ez huszonöt másodperces idővel sikerült is, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 1 métert húztam a 8 tonnás szerelvényt.

Sérülten is több számban remekelt

– A kamionhúzás eredményének nagyon örültem, nagy dicsőség versenyszámot nyerni a bajnoki döntőben – értékelt Kónya Gergő. – Nem volt probléma a súlypakolással sem, abban a versenyszámban is a dobogóra állhattam: harmadik leggyorsabbként végeztem a gyakorlattal. A záró gyakorlat a kőgolyóemelés is remekül alakult, végig pakoltam a sorozatot, és azon kevesek közé tartoztam, akik képesek voltak felemelni a 170 kilós golyót is. Összességében kilencedik helyen zártam a megmérettetést. Úgy érzem, hogy ez így sérülten jó eredmény, hiszen amit terveztem, sikerült elérnem. Ami tetőzte a boldogságomat, hogy enyém lett a „2018. év atlétája” cím. Bízom benne, hogy mihamarabb felépülök teljesen a sérülésből, mert a versenyek folytatódnak. Zajlik a Liga-kupa sorozat, melynek több állomása lesz az ország különböző pontjain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában