Röplabda, Magyar kupa

2019.01.30. 19:38

Egyetlen pillanatig sem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat

Legyőzte a BRSE a Vasas csapatát, így a fináléba jutottak a lányok.

Gajdács Pál

Swietelsky-Békéscsabai RSE–Vasas Óbuda 3:0 (18, 16, 20)

Röplabda Magyar Kupa női elődöntő, visszavágó. Békéscsaba, 1300 néző. V.: Ujházi Mónika, dr. Árpás Krisztina. Békéscsaba: Tálas, Bokan, Bodovics, Perovics, Ivanovics, Medics. Cs.: Molcsányi (liberó), Bodnár, Mlinar. Vezetőedző: Paul Bogdan. Vasas: Kostelanská, Ambrosio, Erzen, Török, Abdulazimova, Ana Tiemi. Cs.: Bozicevic (liberó), Durst, Villám, da Silva. Vezetőedző: Jakub Gluszak.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 6:2, 9:7, 12:13, 16:13, 21:14, 2. szett: 5:5, 10:5, 14:8, 16:12, 22:14, 24:15. 3. szett: 6:3, 9:10, 11:10, 17:13, 20:15, 21:19, 24:20.

A csabaiaknál a kezdőben kapott helyet az utóbbi mérkőzéseken megbízhatóan teljesítő Bodovics Hanna, hiányzott a keretből a beteg Szpin Renáta.

Fotó: Imre György

Azonnal belekezdtek a csapatok, már az elején nagy iramot diktált a két döntőbe vágyó gárda. A Vasas lengyel edzőjének már az elején, 6:2-nél ki kellett kérnie az idejét, mert lányai láthatóan zavartan szemlélték az ide-oda repkedő labdákat. A csabaiak – tanulva az első mérkőzésen elkövetett hibáikból – elsősorban a nyitásfogadásokra ügyeltek, amivel nem is volt gond, bár a piros-kékek rövid időn belül pontosítottak a játékukon. A BRSE irányított, Perovics és Bokan labdái „ültek”, de azért becsúszott egy-egy rossz nyitás és néhány technikai hiba, így fordulhatott elő, hogy már 11-nél egált mutatott az eredményjelző, jöhetett Paul Bogdan időkérése. Egy pillanatra ugyan átvette a vezetést a Vasas, de a BRSE gyorsan fordított. 19:14-nél váltott Gluszak, a gyengélkedő szlovén Erzen helyett Durst Anna érkezett a pályára. A Csaba vezetett már hét ponttal is, s bár a Vasas megkísérelte a felzárkózást, a végén biztosan hozta a játszmát a csapat.

Ahogy az várható volt, egy sokkal határozottabb, keményebb Vasas lépett folytatta a játékot a 2. játszmában. 5:5-ig haladtak egymás mellett a felek, mígnem jöttek a Medics-sáncok, a tűpontos Ivanovics ütések, és máris 10:5-re alakult az eredmény. Tovább nőtt a csabai előny, és Jakub Gluszak hiába cserélgetett oda-vissza, a hazaiakat jó darabig nem lehetett kizökkenteni. Aztán mégis, egy 4:2-es Vasas-roham után már oda kellett figyelni, a csabaiak trénere máris kikérte az idejét. Alig lépett pályára Lucija Mlinar, máris a nevét skandálta a közönség, egy remek, ászt érő nyitás után. Nemcsak őt, és a most is kiválóan irányító Tálas Zsuzsannát kell kiemelni, hanem a kiválóan védekező és eredményes Szofija Medicset is, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a 2. játszmát is magabiztosan húzta be a BRSE.

A 3. szettben sem változott sokat a játék, a nagyon egységes és nagyon koncentráló kék-fehérek vitték a prímet, s a fővárosiak lengyel edzőjének arcán már-már a kétségbeesés jeleit láttuk. Valamit mégis kitalált, mert a hárompontos hazai előny gyorsan elolvadt, még a vezetést is átvette a vendég. Nem hagyta azonban túlságosan belelkesedni ellenfelét a BRSE, és ha minimális különbséggel is, de őrizte előnyét. Nem lankadhatott a csabaiak figyelme, mert oroszlánként küzdöttek a Folyondár utcaiak is, de többet hibáztak és ez meglátszódott az eredményen is. Egy utolsó kísérletet még tett a Vasas, 21:19-nél kellett is egy kis edzői jó tanács. S ez, mint oly sokszor már a mérkőzés során, hatott. Bodovics juttatta meccslabdához a Békéscsabát, majd Perovics zárta rövidre a csatát.

A Békéscsaba megérdemelten győzött, mert végig határozottabban, jobban játszott a nagyon akaró Vasas Óbuda ellen.

A Békéscsaba 5:3-as szettaránnyal jutott be a február 17-ei érdi Magyar Kupa döntőbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában