Önvédelem

2018.10.10. 16:06

Önvédelmi képzést tartottak Füzesgyarmaton

Az önmagunk megvédésének képessége az emberiség történetét végig kíséri. Ezt az alapigazságot fogalmazta meg Hanshi Robert Manole IX. danos mester, aki a hét végén Füzesgyarmaton tartott önvédelmi szemináriumot.

A kiváló bukaresti ju-jitsu nagymester, az Európai Ju-jitsu Unio alelnöke, a Nippon Seibukan Akadémia romániai vezetője régi barátja és segítője a magyar harcművészeknek.

Utoljára nyolc éve tartott kurzust a román mester, s most ismét oktatott a füzesgyarmati Hegyesi Kick-box Klub, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Békés megyei szervezete, és a Békés megyei Harcművész Szövetség meghívására.

Előző napon Békéscsabán nagy érdeklődéssel és elismeréssel szemlélte meg a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Haditornáját mint díszvendég, megállapítva, hogy ezt a fajta honvédelmi versenyt a tanulóifjúságnak Romániában is

be kellene vezetni. A szombat-vasárnapi füzesgyarmati oktatáson – amelyet a Honvédelmi Sportszövetség is támogatott – a rá jellemző elmélyültséggel és magyarázatokkal mutatott rá nem csak a gyakorlati megvalósításra, hanem az elméleti alapokra is.

A hétvégén rendezett, füzesgyarmati, kétnapos önvédelmi képzésen résztvevők a helyi sportcsarnokban. Beküldött fotó.

„Kedvenc” eszközének, a késnek a használatát; a késpárbajt; a kés támadás puszta kezes védését oktatta úgy, hogy nem csak a fiataloknak, hanem a magas fokozatú mestereknek is tudott újat nyújtani. Délután egy kevésbé ismert kis önvédelmi és közelharc eszköz; a kubotan technikáit tanította Manole hanshi. Szinte hihetetlen, hogy egy kis fa cövekkel, egy tollal, egy fém kubotannal milyen hatásosan lehet védekezni és támadni.

Vasárnap délelőtt, a harmadik foglalkozás pörgős bemelegítését Sorin Jurma aradi mester tartotta majd utána a botos technikák oktatása következett. Tizenhárom támadási formációt kapcsoltak össze, és először egyénileg gyakorolva majd páros gyakorlatokkal, védésekkel és ellentámadásokkal alkalmazva a rövid bot használatában mélyedhettek el az érdeklődők, akik méltán köszönték meg tapssal a végén az oktatást.

A kurzus rövid értékeléssel, majd az emléklapok átadásával zárult. Hanshi Robert Manole jelezte, hogy november 23-25 között hét végi szemináriumon Temesváron oktat majd, és a rendezvényre szeretettel várja az érdeklődő magyar harcművészeket is.

Az önvédelmi szeminárium szervezését magas szinten biztosította a Sensei Gasparik Róbert III. danos mester vezette füzesgyarmati Hegyesi Kick-box SE. A mester és Fábián Mihály (1. kyu) voltak a szervező munka motorjai, akik mindent megtettek a rendezvény sikeréért.

A három nap alatt nem csak edzésekre és baráti beszélgetésekre nyílt mód. Mivel Temesvárról is érkeztek résztvevők, a magyarbánhegyesi és temesvári taekwon-do-sok felvették a kapcsolatot egymással. Amúgy több irányzat képviselői is

jelen voltak a nemzetközi szemináriumon: ju-jitsu, shotokan karate, aikido, goshinkai karate, ITF taekwon-do, kick-box, ninjitsu, kempo harcosok mellett a laikus érdeklődők is gyakoroltak, csakúgy, mint például Nagy Zoltán ezredes, a MATASZ Békés megyei elnöke.

Szombat este megbeszélésre került sor a Nippon Seibukan Akadémia román és magyar vezetése között. Hanshi Robert Manole IX. danos mester, és helyettese, Sensei Alic Bogdan IV. danos román mester, míg Shihan Pospischil Tamás VII. danos mester, és helyettese, Shihan Gregor László VII. danos mester magyar oldalról egyeztettek a jövőbeni közös munkáról.

A Kyoto központú szervezet újjászerveződés előtt áll, s ebben fontos szerep jut az eddig is együttműködő két ország Seibukan szervezetének. Erről a sikeres szemináriumról is beszámolnak majd a japán vezetésnek. A jövő évi kyoto-i Seibukan Sai harcművész világtalálkozóra a magyar csoport is képviselőt küld majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában