nemzeti vágta

2018.04.26. 15:06

Sarkadon kezdődik a Nemzeti Vágta 2018-as szezonja

10 év, 4 kontinens, 20 ország, 400 település, közel 300 lovas és 100 kishuszár. Ezek a számok írják le Magyarország legnagyobb lovas eseményét, a Nemzeti Vágtát, amelynek megrendezése mára hagyománnyá vált.

Az elmúlt évek szokásait követve az idei évben is Sarkadon indul el az immár 11. éves Nemzeti Vágta. A megmérettetésen 12 település: Biharugra, Dévaványa, Doboz, Kondoros, Körösnagyharsány, Kötegyán, Mezőgyán, Nagyszalonta, Sarkad, Szabadkígyós, Vésztő, Zsadány lovasai mérik össze tudásukat, hogy bekerüljenek a szeptemberi budapesti döntőbe. A település nem csak egy elővágtának ad otthont, hanem a kocsitoló verseny első selejtező állomása is itt kerül megrendezésre – olvasható a Nemzeti Vágta sajtóközleményében.

„Nagy öröm számunkra, hogy évek óta Sarkadon indul el a Nemzeti Vágta és el lehet mondani, hogy mára kialakult hagyománya van a rendezvénynek, amelyet mindig május elsején tartunk. Büszkék vagyunk arra, hogy támogathatjuk a magyar lovas hagyományok ápolását. Reméljük az idei évben a mi lovasunk nyeri meg a budapesti döntőt – mondta el Dr. Mokán István Sarkad polgármestere a Nemzeti Vágtának.

A 10 év alatt 4 kontinensről – Ázsia, Afrika, Amerika és Európa – több mint 20 ország lovasai mérték össze tudásukat a nemzetközi futamon, amely idén sem marad ki a programok közül. A szervezők célja nem csak a korábban már résztvevő országok megtartása, hanem annak elérése is, hogy ebben az évben már az összes földrész képviseltesse magát a Nemzeti Vágtán. A fiatal tehetségek sem maradnak ki, a korábbi évek nagy sikerének köszönhetően újra megrendezik a Kishuszár Vágtát, amelyen ezidáig 100 gyermek vett részt. A Vágta futamait minden évben nagy érdeklődés kíséri a határon túli magyarság körében, ezért ebben az évben is a 17 elővágtából 4-et határon túl tartanak.

„Azt tapasztaljuk, hogy évről évre folyamatosan növekszik az érdeklődés a Nemzeti Vágta iránt, az emberek várják a rendezvényeinket, ez nagyban köszönhető az elővágták szervezőinek, akik mindent megtesznek azért, hogy megfeleljenek a rendezés szigorú szabályainak. Sarkad városa egy jó példa erre, hiszen több éve sikeres az együttműködésünk, mindig megbízható és jó hangulatú elővágtát rendez a település.” – mondta Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában