Csillag Tamás interjú

2018.06.24. 10:17

Már gyermekkorában is érdekelte a költészet

A Körös Irodalmi Társaság a könyvhét zárásaként átadta a Körösök Gyöngye Díjat, melyet az elsőkötetes békéscsabai író, Csillag Tamás érdemelt ki.

Tóth-Varga Fanni

– Mióta foglalkoztatja a költészet, mikor kezdett írással foglalkozni?

– Gyerekkorom óta érdekelnek a versek, a legrégebbi verses gyerekkori emlékem egy Szép versek válogatás könyv, amit otthon találtam a polcon és beleolvastam Apáti Miklós költeményeibe. Írni középiskolás koromban kezdtem el, amikor úgy éreztem, van mondanivalóm az emberek felé.

– Csak verseket ír, vagy prózákat is?

– Írok novellákat és meséket is, de azokat nem tartom elég jónak, hogy a közönség elé álljak velük. Nem érzem úgy, hogy tudnék prózát írni, talán, ha megérek rá, utat találnak ezek az írások is.

– Melyik költő művészete volt önre nagy hatással?

– Ez egy elég nehéz kérdés. József Attila és Csoóri Sándor versei voltak rám hatással fiatal koromtól, de a kedvenc költőimnek Utassy Józsefet és Ratkó Józsefet mondanám, ha az lenne a kérdés.

– A Megtalált ország az első önálló kötete?

– Igen. Szerencsésnek érzem magam, hogy sikerült megjelennie ennek a könyvnek, számomra fontos versek szerepelnek benne.

– Mi ihlette a benne szereplő verseket?

– Majdnem minden versem személyes hangvételű, hiszen így tudok hitelesen írni, véleményt formálni, a helykeresés, a szerelem keresése és az apává válás témája köré épül fel a kötet. Ezért lett a kötet címe is Megtalált ország.

– Hogy érzi, milyenek eddig a kötet visszajelzései?

– Én mindig elégedetlen vagyok a verseimmel, kritikus vagyok magammal szemben, ez is az oka annak, hogy eddig nem próbálkoztam könyvet megjelentetni. Szerencsére a versek mindenkit meg tudnak szólítani, tetszik az embereknek. Ismeretlen emberektől kapok üzeneteket, biztató szavakat, vagy kérnek dedikált kötetet, még most is nehezen hiszem el, hogy a könyv meg tudta találni a közönségét. De ha belegondolunk, épp ez a versek lényege, hogy éljenek. Mi csak megírjuk, utána már az olvasóé minden döntés.

– Számított a Körösök Gyöngye Díjra?

– Nem számítottam semmilyen díjra, nálam nevesebb írók, költők élnek Békés megyében, de nagyon megtisztelőnek érzem, hogy idén nekem ítélték, hiszen ez egy „szakmai” elismerés és egyúttal megerősítés, hogy jó úton indultam el.

– Milyennek értékeli a most mögöttünk hagyott könyvhetet?

– Nagyon sok színvonalas könyv jelent meg a könyvhét alkalmából, és sokan érdeklődtek az újdonságok iránt, de úgy gondolom, hogy nem ebben az egy hétben kell gondolkodni, az olvasó ember egész évben könyvet fog a kezében. És ez jól is van így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában