Értékmegőrzés

2018.02.24. 20:01

Gyűjteményes házat alakítanának ki a civilek Végegyházán

Tervezik a ­Barangoló Gyűjteményes Ház újbóli megnyitását. A Barangoló Közhasznú Egyesület közgyűlése egyhangúlag döntött erről és a kibővített tevékenységgel való üzemeltetésről.

Cs. I.

Felajánlottak egy jó állapotban lévő, tágas ingatlant. A Béke utcai épület összközműves, számos nagy helyiséggel és remek gazdasági épületekkel alkalmas a település történelmi és néprajzi életének a bemutatására. A szívességi használaton túl végleges megoldást jelenthetne az épület megvásárlása, amiben a tulajdonosok is partnerek.

Az elképzelések szerint a kialakítandó Barangoló Gyűjteményes Ház és Mesterségek Háza helyet adna a helytörténeti gyűjteménynek, egy polgári, illetve egy paraszti szobának. Az udvaron bemutatnák a paraszti élet eszközeit, a volt üzlethelyiségben a végegyházi kisipar és kereskedelem emlékeit. A szabad helyiségekben kaphat helyet egy kis előadó, valamint, a mesterségek elsajátítását segítő szövőszoba, fazekas- és gyertyaöntő műhely, kosárfonó és varróhelyiség.

– A májusi nyitásra szeretnénk három tárlatot összehozni: a helytörténeti gyűjtemény, valamint egy polgári és egy paraszti szobának a megnyitását tervezzük – nyilatkozta a civilek vezetője, Horváth Judit.

A szakmai munkában segítséget kérnek az Orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatójától, Rózsa Zoltántól, illetve a Battonyai Fodor Manó Helytörténeti Egyesülettől.

– Mindkét partnerünk jelezte, örömmel segít, hogy településünk múltját bemutathassuk és a szakmai munka is színvonalasan szolgálhassa a működést. A tervezett újításokkal elérhetjük, hogy érdemes legyen egyre többször betérni, a foglalkozásokon a népi mesterségeket, kézműves tevékenységeket kipróbálni.

A szükséges eszközök és anyagok fedezete reményeink szerint indított gyűjtés lesz, hiszen már annyiszor segítettek a végegyháziak, bízunk benne ez most sem lesz másképp – fogalmazott bizakodóan az elnök. Az anyagi támogatáson túl várnak még kiállítási anyagokat, képeket, iratokat. Szívesen fogadnak önkénteseket, akik akár a szakmai, akár az átalakítási munkában részt vennének. A kialakítandó közösségi tér egyben találkozó helye lehet azoknak, akik fontosnak érzik a település múltjának a megőrzését.

Az épület alkalmas a néprajzi értékek bemutatására. Fotó: L. P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában