könyvajánló

2018.09.22. 10:49

Békéscsaba utcái ihlették a József Attila-díjas írót

A békéscsabai származású Szilasi László Szentek hárfája című könyvében szülővárosa utcái elevenednek meg.

Szekszárd, 2015. január 19. Szilasi László író, irodalomtörténész, miután átvette a Mészöly Miklós-díjat a névadó születésének 94. évfordulóján, 2015. január 19-én Szekszárdon, a Művészetek házában. MTI Fotó: Sóki Tamás

A krimiben felismerhetőek a megyeszékhely jellegzetes épületei, mint például az Evangélikus Nagytemplom, vagy a Fiume étterem. A történetben „Árpádharagos” városában a húszas évek elején váratlanul lelövi a diák, Grynaus Tamás a templomban Omaszta Mátyás módos gazdát az éjféli mise közben. Az eset megváltoztatja a közösség életét.

„Történelmi regény és intellektuális krimi” olvasható a Szentek hárfája című könyv hátoldalán. Ha viszont arra számítunk, hogy egy Agatha Christie történetet fogunk kapni, akkor csalódhatunk a regényben. A Szentek hárfája komplexebb, mint az angol írónő bármelyik műve.

Szilasi László. Fotó: Sóki Tamás

A regénynek ugyanis csupán keretét adja Omaszta meggyilkolása és a főbb célja a történelmi korszakainak hangulatának felidézése, bemutatása. – Jó példa erre az, amikor az író az ötvenes évek időszakát eleveníti fel. Az állam gyakran használta a cenzúrát, így Szilasi László Esterházy névjegyévé vált öncenzúrát alkalmazza, tehát a könyvében úgy húz ki sorokat, hogy azok olvashatóak maradnak.

A regény számos szatirikus elemet alkalmaz a helyszínek, intézmények elnevezésében és a karakterek viselkedése is szélsőséges. Aki szerelmes, az nagyon szenvedélyes minden gesztusában, aki pedig gonosz, az a legaljasabb eszközöktől sem riad vissza.

A mű cselekményeinek nyomon követését nehezíti az, hogy az író számos alkalommal kalandozik el a történet elbeszélése során, ráadásul egészen egyedi módon ábrázolja a párbeszédeket. A magyar nyelvben megszokott gondolatjeleket elhagyja és az angol irodalomhoz hasonlóan építi bele a szövegbe, de nélkülözve a gondolatjeleket.

A posztmodern mű megköveteli olvasójától a történelmi és irodalmi ismereteket, így akik nem jártasak ezekben a tudományágakban, azoknak vajnyi kevés örömet fog okozni a könyv olvasása. Ha viszont úgy érezzük, hogy nyitottak vagyunk a posztmodern irányzat felé és kellő szakirodalmat olvastunk a témával kapcsolatban, akkor a mű lapozgatása számos érdekes és kreatív irodalmi utalást tartogat számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában