a magyar kultúra napja

2018.01.22. 19:51

Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket adtak át a gálán

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendeztek hétfőn gálaműsort a Csabagyöngye Kulturális Központban, melynek fénypontja Benedekfi István zongoraművész és az Alföld Quartet hangversenye.

Ny. L.

Szó esett arról is, hogy a megzenésített Hymnus-t 1844. július 2-án mutatta be először a „bíráló választmány” a Nemzeti Színházban. Nyilvános népünnepélyen az év augusztus 10-én szólalt meg első ízben az Óbudai Hajógyárban, ahol a ,,Széchenyi” nevű gőzöst bocsátották vízre, és énekkar adta elő Kölcsey és Erkel közös alkotását.

A Honderü című lap tudósítója szerint „Szent lelkesedés rezgé át a hallgatóságot, az erősmellű férfi és csengő hangú énekesnők minden szavára, mely erélyezve az érchangszerek teljes harmóniája által, valóságos nemzeti hymnusszá magasult.”

A hétfői ünnepségen Vantara Gyula országgyűlési képviselő és Kiss Tibor, a megyeszékhely alpolgármestere a közgyűlés döntése alapján Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket is átadott. Mégpedig Hajtmann Ildikó énekművész, pedagógus, kórusvezetőnek, valamint a Békéscsabai Napsugár Bábszínház társulatának, melynek igazgatója Lenkefi Zoltán.

Díjátadók és kitüntetettek a Csabagyöngyében: (balról) Vantara Gyula, Hajtmann Ildikó, Lenkefi Zoltán és Kiss Tibor. Fotó: Lehoczky Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában