Beol podcast

2025.02.08. 12:04

Bayer Zsolt szerint néha el kell menekülni, különben az ember megbolondul

Ez egy kifejezett kultúrmisszió. Az étel, az ital csak egy apropó, egy eszköz, amelyen keresztül megpróbálom idevarázsolni ezt az elsüllyedt világot – nyilatkozta Bayer Zsolt a Beol.hu számára adott interjúban. Az újságíró, publicista, műsorvezető a minap a Békéscsabai Irodalmi Estek vendége volt, a rendezvényen bemutatták a Rezeda Kázmér újabb utazásai című könyvét.

Bayer Zsolt újságíró, publicista, műsorvezető két év után tért vissza a városba. Akkor a Rezeda Kázmér utazásai című kötetét hozta el; a Frankó Attila által megálmodott, szerkesztett Békéscsabai Irodalmi Estek mostani állomásán pedig a Rezeda Kázmér újabb utazásai került terítékre. Ennek apropóján adott interjút a Beol.hu számára.

bayer zsolt, újságíró, rezeda kázmér
Bayer Zsolt újságíró, publicista, műsorvezető a Békéscsabai Irodalmi Estek keretében mutatta be a Rezeda Kázmér újabb utazásai című könyvét. Fotó: Dinya Magdolna

Nem tudták, hogy Bayer Zsolt Rezeda Kázmér, csak a produktum számított

– Aki nyomon követi a közéletet, a média világát, annak ismerősen cseng Bayer Zsolt neve. Miért volt szükség arra, hogy eleinte anonim módon jelentesse meg Rezeda Kázmér történeteit?
– A sztorikat közel 10 éve kezdtem írni a Magyar Nemzetbe. Abban állapodtunk meg a főszerkesztővel, a szerkesztővel, hogy nem írunk szerzőt, csak egy novella jelenik meg kéthetente azzal, hogy Rezeda Kázmér utazásai. Ennek egy praktikus oka volt. A politikai újságírás, a közéleti tevékenységem miatt kialakult mindenkiben rólam egy kép, egy vélemény. És ha egy ilyen helyzetben írok teljesen politikamentes szépirodalmat, akkor fennáll annak a veszélye, hogy

  • az, aki nem kedvel, el sem olvassa a történeteket;
  • annak pedig, aki szeret, az is tetszeni fog, ami rettenetes.

Úgy voltunk vele, hogy teszünk egy próbát, hogy milyen sikere lesz. Nagy sikere lett, külön Facebook-csoport is alakult, hogy ki lehet Rezeda Kázmér, én a szavazáson csak a második vagy harmadik lettem. Nem tudták, hogy én írom, csak a produktum számított. De mióta megjelent az első könyvem, lebuktam. Annak, aki könyvet jelentet meg, az a legjobb visszajelzés, hogy miként fogynak a könyvei. Viszik őket. Akkor minden rendben.

Elmesélte, hogy mi fogta meg Krúdy Gyula írásaiban

– Mit szeretett meg Rezeda Kázmér alakjában, Krúdy Gyula írásaiban?
– Azt az egész világot, amit Krúdy Gyula jelent. A boldog békeidőket, ahogy szokták mondani. Végtelen lírai békességet, nyugalmat és csendet áraszt; párját ritkító, utolérhetetlen és nagyszerű humorral. Elég, ha az ember csak a Szindbádra gondol és az abból készült csodálatos filmre, amire édesapám vitt el, és gyermekként egy életre szóló élményt kaptam, azért kezdtem el olvasni. Sok kedvencem van a magyar irodalomban, de Krúdy Gyula olyan számomra, mint amikor a hajós megérkezik a kikötőbe. Érzem, hogy otthon vagyok.

– A novellákban szó esik arról, hogy mit hogyan kell elkészíteni, étvágygerjesztők és szomjfakasztók. De gondolom, hogy nem ez a fő cél. Mit szeretne adni az olvasóknak?
– Ez egy kifejezett kultúrmisszió. Az étel, az ital csak egy apropó, egy eszköz, amelyen keresztül megpróbálom idevarázsolni ezt az elsüllyedt világot. Krúdy Gyula az egész életművében nagy szeletet szentelt a gasztronómiának, itt is elég csak a Szindbádot megemlíteni, azt a jelenetet, amikor megebédel a vidéki fogadóban, és hogy miként eszi a húslevest, a velős csontot. 

A gasztronómia az idősödő urak erotikája

– A novellákat többször fűszerezi más-más szépirodalmi alkotásokból vett idézetekkel. Ezekkel is van hátsó szándék?
– Van. Magyar-történelem szakos tanár vagyok. Bennem van, és sosem árt, ha az ember tanít is. Egy olyan világban élünk, amely a Gutenberg-galaxis végét jelenti, szépen lassan semmit sem olvasnak, sajnos. Így sosem árt, ha az ember a kedvenceit idézi, hogy legalább azokhoz eljussanak, akik őt olvassák. Ez egy jópofa játék is, és a harmadik kötetben szintén lesz szerepe.

– Egyébként szeret is a konyhában forgolódni?
– Egy kedves barátom azt mondta, hogy a gasztronómia az idősödő urak erotikája. Én elmondhatom, hogy eljutottam ide. Ahogy idősödök, egyre jobban szeretek főzni. Lassan mindenkit kiszorítottam a konyhából, szenvedélyemmé vált a főzés. Főzni és Rezedát írni a legjobb. Kikapcsolódást jelent. Néha el kell menekülni, különben az ember megbolondul.

Tiltások, meggyőződések és pillanatok

– Azt írta a Rákfarok című novellában, hogy Rezeda Kázmér már abban a korban volt, hogy csak olyasmiket határozott el, amiket aztán végre is hajtott. Bayer Zsolt is ebben a korban van? 
– Mivel Rezeda Kázmér én vagyok, igen. Ezek önvallomások. A történetek 90 százalékban valósak. A legnehezebb és egyben legszórakoztatóbb elfoglaltság az álneveket kitalálni, hogy a barátaim, ismerőseim ne a saját nevükön szerepeljenek. Ha megvannak az álnevek, és remélem, hogy viccesek, akkor utána a velünk megesett történetet könnyű, gyerekjáték megírni. A barátok, ismerősök pedig röhögnek azon, hogy kit hogy hívnak, és amikor újra összejövünk, egymást úgy szólítják.

– Azt is írta, hogy vannak pillanatok, amikor a tiltás mit sem számít. Melyek ezek a pillanatok?
– Amikor valami nagyon mély, belső meggyőződés felülírja a tiltásokat. Ez nem csak az ifjúság privilégiuma. Ha van meggyőződésed, az el fog kísérni a sírig. És akkor mindig lesznek ilyen pillanatok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!