Battonya 

2023.09.27. 19:00

Minden, ami művészet- színes tárlat látható Battonyán

Egyedi látványt kínál a battonyai városközpontban a Korona Galéria ezekben a hetekben. Aki eddig kihagyta, még pótolhatja, mert október 15-éig megtekinthető a MInden, ami művészet című tárlat. Az Őszi piknik programsorozat részeként Lénárt Annával közös szervezésben nyitotta meg kapuit a kiállítás, ahol a város alkotóközössége mutatkozik be.

Csete Ilona

Nagy érdeklődés övezte a megnyitót, október közepéig látható a tárlat

Forrás: BMH

A sok szépséget látva a helyi alkotók és a szemlélődők is méltán lehetnek büszkék arra, hogy ennyi kreatív, tehetséges művészember él és dolgozik Battonyán.

Az alkotás maga a csoda, ami észrevétlenül válik életünk részévé, ami elvarázsol, szemet gyönyörködtet, ami lelket ápol. Amikor a kiállított művészeti csodákban gyönyörködünk, azok egyedülálló módon képesek az érdeklődők elé egy új világot tárni, ezek lekötik a figyelmet, különleges érzéseket keltenek. Ez a mostani kiállítás is színvonalas és színes, amit a battonyai Aranyszál hímző szakkör tagjainak köszönhetünk – hangzott el a megnyitón. 

Névadójuk dr. Illés Károlyné, a népművészet mestere. A Használható hagyományok, népi kézműves tudás átadása a dél-alföldi régióban című pályázatnak köszönhetően indult el a hímző szakkör 2018-ban a battonyai könyvtárban. A különböző öltéstechnikákat, az egyes tájegységek hímzéseinek a jellegzetességeit neves oktatók segítségével sajátították el. A szerb hímző kultúra máig is fennmaradt kartonalapú aranyhímzését Brczán Éva tanította meg a tagoknak.

Átörökítik a népi kultúrát a battonyai alkotók.
Forrás: BMH

Mai napig kutatómunkát folytatnak, a fellelhető hímzések mintavilágának átörökítése érdekében. A szakkör minden tagja nagy lelkesedéssel és kitartó munkával igyekszik a népi kultúrát átörökíteni. A szakkör kreatív alkotói sokoldalúsága a hímzésen kívül más területeken is megmutatkozik (gyöngyfűzés, bőrművesség, csipkeverés, festés, gyöngygobelin készítése, papírfonás).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában