Martos Katalin

2023.06.03. 08:20

Portugáliai fotókból nyílt kiállítás Csabán, a Lencsési könyvtárban

Megnyílt pénteken délután Martos Katalin „Portugáliai élmények” című fotókiállítása a Lencsési Könyvtárban. Az alkotó három és fél hete járt Portugáliában, egy egyhetes körutazáson, ahol több mint 3600 képet készített. A bibliotékában összesen negyvenkét fotót láthatnak az érdeklődők, melyek között van például portói, coimbrai, évorai, lisszaboni ihletésű is.

N. Sz.

Lustyik István és gitárosainak zenéje színesítette a megnyitót.

Portó a második legnagyobb városa az országnak, a Duero folyó itt torkollik az Atlanti óceánba. Hajókiránduláson jártunk, aztán megnéztük a település főbb látványoságait, amiket meg is örökítettem. Ellátogattunk egy borospincébe, bepillanthattunk a teraszos földművelés rejtelmeibe is. Szép élményt jelentett Coimbra is, melynek egyeteme 1537-ben költözött a királyi palotába. Lenyűgözött a díszterem, a Szent Mihály-kápolna, a Kecske-torony, a 18. századi hatalmas könyvtár. Megragadott Nazaré is, a portugál Ezüstpart népszerű települése. A fenti városrészről csodáltuk az Atlanti óceán homokos strandját, a lentiről pedig a világítótótornyot és a mészkőből formálódott természeti képződményt, a hajót – részletezte Martos Katalin, aki középkategóriás gépével szinte minden pillanatot megörökített. Egyik kedves felvétele Portugália legnyugatibb kiszögellésénél készült: a híres, mit a hullámok által vájt hasadéknál, a Pokol szájánál esett az eső, fújt a szél, másutt már sütött a nap.

– A főváros, Lisszabon, amely a Tajo folyó partján fekszik, szintén lenyűgözött. Portugália tiszta ország, barátságos emberekkel. Szerencsések voltunk, mert az időjárás is kedvezett a fotózásnak. Napokra lebontva tároltam el a képeket, végül negyvenkettőt nagyíttattam ki. Különösen közel áll a szívemhez az atlanti óceáni naplementéről rögzített két pillanat is – tette hozzá a hobbifotós, aki hosszú évek óta a tárlat megnyitójával, gyerekkori barátnőjével, G. Pataki Máriával járja az országot és Európát. 

Tízéves kora óta örökíti meg a fontos pillanatokat

Martos Katalin Békéscsabán született, máig a megyeszékhelyen él. Tízéves kora óta fényképez, huszonegy éve már a digitális technikával. Kedvenc témáit a tájak, a természeti szépségek, az állatok jelentik. Sokat túrázik, kedvenc helye a Bükk. Nyugdíjazásáig a békéscsabai Réthy Pál Kórház röntgenosztályán dolgozott, ahol különböző eseményeket örökített meg. Az elmúlt évek során fotópályázatokon is sikerrel szerepelt. Négy éve tagja a Márvány Fotóműhelynek és fest a Padlásterápia csoportban is. Kiállítása nyílt korábban az Ipartestület székházában, az  ATI Pizzériában, a Lencsési Közösségi  Házban és a Lencsési  könyvtárban. A mostani tárlata június végéig látható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában