Elismerések

2023.06.10. 17:24

Díjesővel kísért gálával zárta az elmúlt évadot a Békéscsabai Jókai Színház - galériával

Átadták a Gálfy Gyűrű-díjat, illetve további elismerések is gazdára találtak szombaton a Jókai színház nyilvános, a békéscsabai teátrum előtti téren rendezett, műsorral egybekötött évadzáró társulati ülésén. Az eseményen Seregi Zoltán igazgató értékelte az elmúlt időszakot, valamint a jövőbe is tekintett.

Licska Balázs

Csonka Dóra érdemelte ki idén a Gálfy Gyűrű-díjat, az elismerést Felkai Eszter nyújtotta át.

Fotó: Bencsik Ádám

A legjobb háttérmunkáért járó elismerést Kiss Dániel fővilágosító kapta, míg a legjobb színész fiatal tehetség kategóriában Földesi Ágnes Villő, érett kategóriában Czitor Attila, tapasztalt kategóriában Mészáros Mihály lett. A rendezők javaslatát követően, a szakmai zsűri döntése alapján legrangosabb jutalmat, a Gálfy Gyűrű-díjat pedig Csonka Dóra érdemelte ki, az elismerést a Jászai Mari-díjas Felkai Esztertől, a színház örökös tagjától vette át. Csonka Dóra meghatottan azt mondta, nem számított a díjra, és azon lesz a jövőben, hogy bizonyítsa, megérdemelte az elismerést.

Seregi Zoltán igazgató az elmúlt évadot értékelve elmondta: a három hónapos kényszerleállás közben is folyamatosan dolgoztak, próbáltak, illetve Szentesen tartottak bemutatókat is. A pauzát követően pedig sűrű menetrend várt mind a művészekre, mind a közönségre. Sorolta, hogy milyen előadásokkal készültek a publikumnak, a Drakula-fantáziától kezdve az Ördögölő Józsiáson át az Országútonig. Folytatták a Déryné Programot, járták vele az országot; illetve nagy sikerrel rendezték meg a 24 órás versfolyamot, az Ádámok és Évák Ünnepét a koronavírus-járvány miatti kihagyások után.

Köszönetet mondott a bérleteseknek, akik bizalommal vannak a színház iránt, és ismertette, hogy a következő évadban milyen előadásokra számíthatnak. Egy Agatha Christie-krimivel indítanak a nyári szünetet követően, aztán színre viszik Wass Alberttől az Elvásik a veres csillagot, Szente Vajk rendezésében a Legénybúcsú című vígjátékot, lesz Shakespeare-darab is, a Macbeth, illetve A három sárkány, avagy a három nagynéni című komédia ugyancsak önfeledt szórakozást nyújt majd. A gyermekeknek négy előadással készülnek, és újdonságként stúdiószínházi bérletet is kínálnak.

Az előadások közül kiemelte a Munkácsy, a festőfejedelem című művet, amelyet a művész születésének 180. évfordulója apropóján adnak elő. A musical Munkácsy Mihály életéről szól, koncentrálva a békéscsabai évekre, az indulásra. Összességében úgy értékelt, hogy a következő évad is olyan sokszínű lesz, mint amilyen az előző volt, a széles palettának köszönhetően sokféle igényt ki tudnak elégíteni.

Földesi Ágnes Villő vehette át Az év színésze díjat Pocsaji Richárdtól. Fotó: Bencsik Ádám

Szólt az idén nyári Városházi Estékről, amelynek keretében olyan művészek – többek között Molnár Piroska, Gubik Petra, Janza Kata, Polyák Lilla, Nyertes Zsuzsa – érkeznek Békéscsabára, akik miatt általában Budapestre kellene utazni. A rendezvénysorozat megkoronázása lesz, hogy július 7-én a főtéren bárki megtekintheti a Jókai színház egyik közönségkedvenc előadását, az Anconai szerelmeseket. A Szarvasi Vízi Színházban ugyancsak több előadás – az Anconai szerelmesek, a Monte Cristo grófja, a Lady Oscar – vár a közönségre.

Olvasóink döntése alapján Földesi Ágnes Villő Az év színésze

A színházi évadzáró keretében átvette Az év színésze elismerést Földesi Ágnes Villő a Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu főszerkesztőjétől, Pocsaji Richárdtól. Május 31-én 10 órakor zárult Az év színésze szavazásunk, ahol a Hírlapban és a Beol.hu hírportálon is volt lehetősége a közönségnek szavazni a kedvenc színművészére. Összesítettük a beérkező közel 1800 voksot, és így állt össze a végső sorrend a jelöltek között. Az olvasóink véleménye alapján Az év színésze a 2022/23-as évadban a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, Földesi Ágnes Villő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában