Dánielfy Gergő

2023.05.17. 07:07

Modern köntösbe burkolta Petőfi versét, előkerült a gitár is

A Petőfi 200 emlékév tiszteletére a költőóriás verseit kilenc, különböző stílust képviselő magyar könnyűzenei előadó formálta dalokká a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére. Az Aurevoir., Ember Márk, Paulina, a Romengo, a 4S Street, Trap kapitány és a THA SHUDRAS, a The Biebers és Sena szerzeményeit hamarosan a békéscsabai közönség is láthatja. A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című, formabontó, főként középiskolásoknak szóló produkcióban elsőként csendül fel Dánielfy Gergő zenéje.

Nagy Szilvia; [email protected]

Dánielfy Gergő dala nyitja a produkciót

Forrás: Kertész Imre Intézet

Dánielfy Gergő Petőfi Sándor Nem ért engem a világ című költeményét dolgozta át, a dal elsőként hangzik el a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című zenés előadásban. A fiatal tehetség elmondta, nagyon modern köntösbe burkolta a verset, megzenésítéskor előkerült a gitár, és több más akusztikus hangszer is.

– A dallamvilág és a dallamvezetés is azonosul a szöveggel, már maga a cím is erőteljes, ehhez adtuk még a himnikus refrént. Megszerettem a verset, teljes egészében bele tudom élni magam, büszke vagyok a számra, amely megszületett. A Szabadság, szerelem című előadásban dalok és prózák váltják egymást, miközben Petőfi levelezése is kirajzolódik. A zenék és a szövegek szép ívet járnak be, örülök, hogy az én dalommal indul a produkció – sorolta Dánielfy Gergő. Hozzátette, Petőfi forradalmi léte, hazaszeretete, erőt adó jelensége követendő példa lehet minden ember, minden fiatal számára, neki is imponál a költőóriás több személyiségvonása, főleg a kendőzetlen őszintesége. Hangsúlyozta, a Petőfi-bicentenárium kulturális programkínálatának köszönhetően most mindenki kap egy szeletet a költőtől, az egész esztendő „tanítja” Petőfit. 

 

A kérdésre, mi áll hozzá a legközelebb, zenélés, színészet, avagy műsorvezetés, elárulta, nem tud egyet kiválasztani.

 

– A zenében igazán őszinte lehetek, ki tudok mondani bármit, amit máshol nem merek, legyen szó szerelemről, boldogságról, vagy mélységes csalódottságról. A színház kapcsán azt szoktam mondani, hogy a játék életem legnagyobb szerelme, sokkal izgalmasabb a színpadi életem, mint a valóságos, persze ez függ a darabtól is. A nézők előtt lényegesen erősebb az impulzitás, jobban érzem a teret, sőt az embereket is magam körül. Kicsit fiktív világ, ami ott kitárul, pont ettől izgalmas. A műsorvezetés meg hab a tortán. A Petőfi tévében is sokat beszélgetünk mostanában a névadó költőről. Élő adásban vagyok, tehát mindig van bennem drukk. Tudom, hogy nem ronthatok, nem hibázhatok, ha mégis, akkor ügyesen ki kell jönnöm belőle. Megfigyeltem, ha kamera van rajtam, még a legdepresszívebb érzéseim is eloszlanak, sokkal magabiztosabb vagyok – részletezte Dánielfy Gergő. 

A jövőbeli terveiről elárulta, koncertturnéra indul, emellett júniusig ki szeretne adni egy újabb zeneszámot.  Az Elmegyek című daluk sikere nyomán visszatér a népies-rockos stílusra, a muzsikához a klipet is most fogja forgatni.

Országjáró körútjának következő állomásaként május 23-án érkezik Békéscsabára a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című produkció. Az ingyenes előadásra a [email protected] e-mail címre várja az érdeklődők jelentkezését a Kertész Imre Intézet.

Dánielfy Gergely 1997-ben született Debrecenben. Gyermekkorában magas szinten kosárlabdázott, igazolt sportolóként is játszott. Általános iskola után az Ady gimnázium dráma tagozatára járt, már tizenöt évesen belevetette magát a zenei életbe. Elindult a Tv2 Megasztár című tehetségkutató műsorában, megtanult gitározni, zongorázni, szaxofonozni, klarinéton játszani. Az RTL Klub X-Faktor című műsorában 2016-ban az élő adásokig jutott, a kilencedik helyen végzett. Érettségi után a Kaposvári Egyetem művészeti szakán tanult tovább. Azt mondtad című dala bejutott a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatójába. Két éve az M2 Petőfi Friss című műsorának egyik házigazdája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában