Jól kisütötték

2023.05.07. 07:55

Az anyák napi pogácsa a békéscsabai Zuh Andrea nagyijának receptje alapján készült

A Gasztroszakkörben Prohászka Béla Békés vármegyei mesterszakács a békéscsabai Zuh Andreával együtt stílszerűen sajtos anyák napi pogácsát sütött.

Ny. L.

Forrás: BMH

Andrea elmondta, a receptet nagymamájától tanulta. Ezt a finomságot havonta elkészíti, így mondhatjuk azt is, családjában minden hónapban ünneplik az anyák napját. Prohászka Béla hozzátette, május utolsó vasárnapja majd a gyermekeké lesz, és ez a pogácsa biztosan ízlik majd a gyereknapon is kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Forrás: BMH

Zuh Andrea beszélt arról is, hogy nem olvasztja a margarint a liszttel és a zsírral, hanem összemorzsolja, mert így tanulta ezt is a nagyitól. Prohászka Béla szólt arról, hogy a lisztet mindenképpen langyos tejben kell felfuttatni. A nagyi receptje alapján most trappista sajttal készítették a pogácsát, de lehet füstölt sajtot és medvehagymát is használni.

Forrás: BMH

Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 12,5 dkg margarin, 10 dkg zsír, egy teáskanál só, egy teáskanál cukor, fél csomag élesztő, 0,75 dl tej, 175 ml joghurt, 17 dkg reszelt sajt (10 dkg a tésztába, a többi a tetejére), két tojássárgája, egy egész tojás a kenéshez.

Elkészítése:

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzákeverjük a sót és a cukrot. Hozzátesszük a margarint és a zsírt, jól összemorzsoljuk. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a két tojássárgáját, a reszelt sajtot és annyi joghurttal gyúrjuk össze, amennyit felvesz a tészta. (A lényeg, hogy ne legyen ragacsos.) A tetejét belisztezzük, és letakarva fél órán át meleg helyen kelesztjük.

Amikor a tészta szépen feljött, kinyújtjuk egy centiméter vastagságúra, majd félbe, és még egyszer félbe összehajtjuk. Ezt a műveletsort négyszer megismételjük. Ezután kiszaggatjuk, tojással lekenjük, és a tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal. (A teteje szaggatás előtt berácsozható, így amikor sül a tészta, szépen szétnyílik a teteje.) 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában