Jókai színház

2023.05.23. 14:22

A csabai gyerekek is megismerik Az Égig érő fa történetét – videóval

Benedek Elek: Az Égig érő fa című meséjét viszi színpadra a Békéscsabai Jókai Színház. A darabot már Szentesen bemutatta a társulat, most viszont a békéscsabai közönség előtt is feltárul a mesevilág. Az előadást Herczeg T. Tamás rendezi, a főszerepben Gulácsi Rékát és Bartus Botondot láthatja a közönség.

Gyemendi Réka [email protected]

Szentesen már bemutatkozott a darab

Fotó: A-Team/Nyári Attila

Herczeg T. Tamás rendező kedden, a darab békéscsabai bemutatóján elmondta, a mese drámaként elevenedik meg a színpadon dialógusokkal.

Van a mesének egy olyan csodája, hogy a gyermekek elképzelnek egy világot, a belső képalkotási képességükkel megteremtenek valamit, ami mindenkinél egyedi, amit csak ő lát. A célunk az volt, hogy megőrizzük ezt a kreativitást egy gyerekelőadásnál, de közben nagyszínpadi látványt nyújtsunk. Ez volt nekem a legnagyobb tét, hogy ne legyen kevesebb, mint amit a gyermek magának elképzel, illetve, hogy maradjon még a nézőtéren ülő gyermeknek „elképzelni való” fogalmazott. A történetet Szente Éva dolgozta át, a rendező szerint pedig sikerült egy olyan átiratot létrehozni, ami az előbb említett küldetést teljeseíti.

A cél az volt, hogy megőrizzék a kreativitást a gyerekelőadásnál, de közben nagyszínpadi látványt nyújtsanak
Fotó: A-Team/Nyári Attila

Herczeg Tamás, akinek ez már nem az első gyermekdarabja bevallotta, soha nem gondolkodik azon, hogy az előadás kifejezetten gyermekeknek szól-e, vagy sem.

Ha lehet, mindent irtok, ami illusztratív, mindent irtok, ami „olyan mintha”. Számomra fontos, hogy igaz legyen, ami a színpadon van, és ha igaz, akkor legyen bármi a tétje az előadásnak, az a felnőttek számára is komolyan vehető és a gyerekeket is megfogja – ismertette. 

Elhangzott, az Égig érő fa egy olyan fejlődéstörténetet mutat be, ami tulajdonképpen egy életút bejárása, a fa is ennek az útnak a lépéseit szimbolizálja.

A rendező hozzátette, a díszlettel kapcsolatban az volt a fő kérdés, hogy hogyan tudnak végtelen érzetet kelteni a néző számára. Úgy fogalmazott, Bíró Nóra díszlettervező egy letisztult, egyszerű, megható, a világítással nagyon impresszív és expresszív világot teremtett a színpadon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában