Fesztivál

2023.04.29. 14:48

Sajtmesterek sorakoznak fel hétvégén Gyomaendrődön - galériával

Szombaton hivatalosan is megnyitották a XXIV. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt-, és Túróvófeszivált, amelynek fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. Az eseményen a szervezők nemcsak a hazai tejes termékeket szeretnék megismertetni, hanem az egészséges táplálkozás fontosságára is felhívják az érdeklődők figyelmét, természetesen a hazai és főként környékbeli termelők segítségével.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Fotó: Vásári Erzsébet

Immár XXIV. alkalommal startolt el a gyomaendrődi sajt-, és túrófesztivál, ahol ezúttal is a hazai termelők tejes termékei vannak főszerepben. A rendezvény első napján, pénteken már megtelt a Szabadság téren felállított színpad, amelyen helyi művészeti csoportok léptek fel, majd fáklyás felvonulás következett a Brass Vibe fúvószenekarral, este pedig a Wellhello koncertezik.

A fesztivál hivatalos megnyitóját szombat délelőtt tartották, amelynél a Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórusa működött közre. A jelenlévőket elsőként Toldi Balázs polgármester köszöntötte. Visszaemlékezett, 1999-ben szervezték meg Gyomaendrődön az első sajt-, és túrófesztivált, aminek már akkor is a Szabadság tér adott otthont, ám a mostaninál szerényebb keretek között. Hozzátette, a Határ Győző Városi Könyvtár digitális archívumának hála nagyon sok információhoz jutott hozzá a korábbi rendezvényekről, így például arra is felfigyelt, hogy már az első fesztivált hagyományteremtő céllal szervezték meg, ami a mostani, huszonnegyedik alkalmat tekintve sikeres volt.

Prof. dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, Gyomaendrőd díszpolgára kifejtette, a közel negyed évszázad már valóban komoly eredmény egy fesztivál életében. Hozzátette, rengeteg hasonló esemény van egyébként az országban, és jobban megfigyelve mindegyik középpontjában valamilyen élelmiszer, illetve a mezőgazgaság áll. Ugyanakkor kevés olyan van közöttük, amelyik ilyen hoszsú időt tud megélni. Gyomaendrődön azonban ez nem különlegesség, hiszen Békés vármegye, így ezen város térsége is valóban hazánk éléskamrájának tekinthető, minden adottságát tekintve. A sajt-, és túrófesztivál pedig egy tökéletes alkalom arra, hogy a társadalom figyelmét kicsit jobban ráirányítsa a mezőgazdaság és a kistermelők fantasztikus és rendkívül fontos hivatására, illetve azokra a lehetőségekre, amik ezen szakmákban rejlenek. Végül elárulta, a szarvasi argáregyetemi képzés felélesztése után a következő lépésük a Bethlen Gábor szakközépiskolával együttműködésben elindítják a sajtmester képzést, hiszen szüksége van az ágazatnak és a vidéknek arra, hogy ilyen szakemberekből egyre több legyen, ráadásul a legkorszerűbb ismertekkel felvértezve.

Davidovics László, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta, dinamikusan fejlődő gazdaságunk egyik stratégiai fontossága maga az agrárium. Ezen belül pedig rendkívül fontos az agrár-, és az élelmiszeripari képzés, hiszen a munkaerőpiac olyan szakembereket fogad el, akik jól ismerik a mai technológiát, valamint tudnak helyben és nemzetközi szinten is teljesíteni, emellett különböző idegennyelveket beszélni. Ő maga büszke arra, hogy a Bethlen Gábor agrártechnikum, mint a térség legnagyobb agrárszakképző intézménye, 538 diákot összefogva ezt a képzést ellátja. Elárulta, intézményük a fesztiválon megjelenő szakemberek és kézművesek közül a legtöbbet oktatta, így saját érdemüknek is betudják a rendezvény sikerét.

Zalai Mihály a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke elmondta, hálás Gyomaendrődnek és minden érintettnek azért, hogy az elmúlt közel negyed évszázadban ezt a fesztivált nem csupán elindították, hanem életben is tartották, és e keretében évről-évre lehetőséget adnak a sajtkészítőknek, a tejtermelőknek, illetve a feldolgozott tejtermékek készítőinek arra, hogy a termékeiket bemutassák, illetve szakmailag tovább fejlődjenek. Hozzátette, ez az ágazat nagy örömére az utóbbi időben jelentős fejlődésnek indult, és nemcsak a termelők számát illetően, hanem a minőséget tekintve is. Így sok családnak biztosít megélhetést, vevőiknek pedig helyben készült, elérhető árú, és egészséges élelmiszert a családi asztalokra.

Dankó Béla országgyűlési képviselő kifejtette, a jelenlegi azon kivételes fesztiválok egyike, amikor örülnek a borús napnak, ami esőt ígér a termőföldekre. Főként a tavalyi, aszályos időszak után. Örömmel ismertette, hogy már az év elején sikerült részben behozni azt a hátrányt, amivel indultunk a 2022-es csapadékhiány után, de még mindig szükség van az esőre. Utóbbi pedig azért is rendkívül fontos, mert Békés vármegye öntözött területeinek nagysága még nem éri el azt a számot, amit szeretnének. Végül elmondta, a kormány nemrég úgy döntött, hogy tíz éven keresztül 17 milliárd forintot biztosít évente az öntözésfejlesztésre. Továbbá fontos döntése volt az is az országvezetésnek, hogy reagálva az energiaárak emelkedésére idén átvállalta a gazdák vízdíját. A fesztiválra visszatérve elmondta, az a hagyományokra alapoz, azokra az ételekre és ízekre, amiket az őseink fejlesztettek ki a térségben. Ezeket igyekeznek a termelők megőrizni és továbbadni az utókornak.

Dr. Nagy István elmondta, a gyomaendrődi sajt-, és túrófesztivál egy igazi ünnep, amikor a saját kezünk munkáját láthatjuk, illetve fogyaszthatjuk. Hozzátette, a fentiekből is kiderül, hogy számos körülmény nehezítette az elmúlt években a gazdasági és termelői munkát, így az aszály, a háború és az energiaválság is. Egy jó azonban van a sok rosszban, mégpedig az, hogy általuk felértékelődött a mezőgazdaság és az élelmiszer-önellátás szerepe. Ráirányult a figyelem ugyanis arra, hogy mit jelent a mezőgazdasági termelés, illetve az élelmiszer napi biztosítása. A kormány pedig ennek segítéséért mindent megtesz. Az elmúlt napokban például újabb 8 milliárd forintnyi támogatást fizettek ki kisüzemi, kistermelői pályázatok kapcsán azért, hogy minden termelőnek még több kecskéje, tehene, sertése, vagy bármilyen állata legyen, illetve még könnyebben művelje meg kertjét, és ezáltal kézműves termékeket vigyen piacra. Az önkormányzatok számára pedig 100-100 milliós keretet biztosítanak arra, hogy termelői piacokat hozzanak létre a helyi kézművesek portékáinak. Hiszen mindaz, ami a rövid ellátási lánc keretében, a termőföldtől az asztalig kerül, végtelenül fontos, és színesíti, megújítja a magyar gasztronómiát, valamint biztosítja a gazdák megmaradását.

Kecske-, és tehéntej termékek is megjelennek a Sajtudvarban

Szűcs László biotermelő, a Mek Mek Farm vezetője kérdésünkre elárulta, 1992 óta foglalkozik kecskékkel, és csak saját állatainak tejét dolgozza fel. Ezentúl nemesíti is állományát alpesi kecskére, amelynek rövid a szőre és a teje nem faggyú ízű, ráadásul több tejet is ad a hagyományosnál. A gyomaendrődi sajt-, és túrófesztiválon az első alkalom óta jelen van.

Komlós Szilveszter Körösladányból érkezett a gyomaendrődi fesztiválra, amire immár harmadik éve hozza el termékeit. Utóbbiak között akadnak friss tehénsajtok és különböző parenyicák is. Hozzátette, tíz éve foglalkozik sajtokkal, és évről-évre bővíti ismereteit, illetve termékeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában