Békéscsaba

2023.04.18. 18:38

Művészetisek alkotásaival emlékeznek Schéner Mihályra a Meseházban - galériával

Megtelt a Meseház udvara kedden délután, a Szent Györgyi Albert Gimnázium (SZEGYA) Művészeti tagozatának diákjai együtt emlékeztek Schéner Mihályra egy kiállítás keretein belül.

Gyemendi Réka [email protected]

Fotó: Imre György

Elsőként a Pásztorfurulya kört hallhatták a megjelentek, majd Veres Krisztina, a ház vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Ahogy fogalmazott, világszenzáció a náluk található Schéner gyűjtemény, illetve a most megnyílt kiállítás is, mellyel a helyi képzőművész születésének századik évfordulóját ünneplik egész éves programsorozattal.  

Mint ismertette, az eseménysorozat a meseházi boldogságbetakarító ünneppel kezdődött és azzal is zárul majd. Veres Krisztina felidézte, szeptember 28-án, Mihály napján „Mesét, napot, világosságot” címmel nyitottak kiállítást Schéner Mihály fémszobraiból. December 20-án rendezték meg a „Miskarácsonyt”, január 9-én pedig emléktáblát avattak a városháza árkádsorán. A történetmesélés világnapján kötetlen beszélgetés keretében emlékeztek Schéner mesterre, a most, kedden nyílt kiállítást pedig világszenzációnak nevezte amiatt, mert egy iskola egy emberként indult meg, hogy megismerje, átérezze, újra értelmezze a schéneri örökséget.

Novák Attila, a SZEGYA művészeti tagozatának vezetője nyitotta meg a kiállítást, aki emlékeztetett, Schéner Mihálynak köszönhető a mai Meseház épülete, az ő munkásságát öleli körbe. Ismertette, ő meg tudta oldani, hogy ez a népies épület, ez a kulturális tér az ő munkáival teljen meg, ekkor kapta az épületegyüttes a Meseház nevet.

A kiállításon az intézmény fotográfus, divat-, jelmez- és díszlettervező, illetve grafikus szakos diákjainak Schéner Mihály ihlette alkotásai láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában