Panorámafestmény

2023.04.01. 11:51

Eldőlt, hogy április 22-én avatják Attilát, a hunt Lőkösházán

Elkészült a közelmúltban Corvus-Kora Róbert lőkösházi képzőművész legújabb, immáron kilencedik 4,5x9 méteres panorámafestménye, és most eldőlt, idén április 22-én avatják fel. Az Attila, a hun című alkotás folyamata több mint két évet tett ki. A képzőművész hangsúlyozta, azért őt választotta, mert a késő ókor legendás alakjának számított, és ősünknek tekinthetjük. Nyugaton Isten ostoraként emlegették, ugyanakkor a hagyomány művelt és nemes uralkodóként tartja számon.

Ny. L.

A festményen többen is szerepelnek modellként, akik segítették is az alkotó munkáját

Fotó: Bencsik Ádám

Corvus-Kora Róbert elmondta, a festményt idén április 22-én, szombaton délután avatják fel a lőkösházi művelődési házban. A program részleteivel kapcsolatban kiemelte, 15 órakor hun lovasíjász-bemutatót tart a békéscsabai Keleti Szél Lovas Íjász Csoport a művelődési házzal szemközti téren. Élő zenével kísér az Ókörös Trió. Ezt követően Atilla király átlovagol a művelődési ház elé, és bekíséri az érdeklődőket. Beszédet mond Szűcsné Gergely Györgyi, Lőkösháza polgármestere és Medgyesi Pál régész, nyugalmazott múzeumigazgató-helyettes. A panorámafestményt Erdős Norbert országgyűlési képviselő leplezi le, majd Ja Bai, azaz BMZ avatja fel.

Érdekesség, hogy a festményen többen is szerepelnek modellként, akik segítették is az alkotó munkáját. 

Azt, hogy a leghitelesebben mutassa be Attila korát, világát, környezetét, a viseleteket vagy akár a lovak mozdulatait. Novák Attila békéscsabai festőművész-tanár, hagyományőrző lovasíjász (Attila) és fia, Márk (Odoaker) ugyanúgy szerepel a monumentális festményen, mint Baji Miklós Zoltán, BMZ, békéscsabai festőművész (sámán), Medgyesi Pál régész, a Békéscsabai Történelmi Íjászkör vezetője (Földapa) és felesége, Klári (Földanya). Sok modellfotó készült tavaly a bugaci Kurultájon. Modellt álltak a festményhez Corvus-Kora Róbert fiai, Robi és Zolti.

Az említettek közül többen ott lesznek, és szerepet is vállalnak a panorámafestmény április 22-ei ünnepi leleplezésén. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában