Békéscsaba

2023.04.02. 08:37

Isten műhelyébe kalauzol a megyei könyvtár új kiállítása

„Isten műhelyében” címmel a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva nyílt kiállítás Zsombori Árpád képzőművész alkotásaiból a Békés Megyei Könyvtár földszintjén szombaton délután.

P. G.

Bódis László és Juhász Zoltán nyitotta meg a kiállítást

Fotó: Für Henrik

Juhász Zoltán, az intézmény igazgatója köszöntőjében elmondta, húsvét közeledtével egy igazán különleges, bibliai ihletésű, vallási tematikájú tárlatnak ad otthont a könyvtár. 

– Zsombori Árpád főként agyag- és kerámiaművészettel foglalkozik – tette hozzá. – Kiállításait bemutatta már Budapesten, Pilisen, Piliscsabán, Maglódon, a Szarvasi Arborétumban, Medgyesegyházán, Kétegyházán, Nagyváradon, ráadásul az egyesült királyságbeli Oxfordban is volt már tárlata. Ez a kiállítás érkezett Békéscsabára is.

Zsombori Árpád, az alkotó személyesen nem tudott jelen lenni a szombati megnyitón, így videoüzenetben köszöntötte a megjelenteket, és üzenetében, illetve – mint megtudhattuk – alkotásain keresztül is egyebek mellett az alázat fontosságára hívta fel a figyelmet.

A kiállítást Bódis László lelkész, tanár nyitotta meg. Mint elmondta, Zsombori Árpád az élet mezejéről, a gyakorlati életből jött, és onnan került, kerül be a művészet műhelyébe. Megerősítette, hogy a tárlat Nagyváradról érkezett Kétegyházára, majd Medgyesegyházára, és most Békéscsabára. Hozzátette, az alkotó 2017-ben művészetével már belépett Békés megyébe a Szarvasi Arborétum által. 

Kifejtette,  a művész Erdélyben, a Hargita lábánál született 1958 szeptemberében, később gáz- és központifűtés-szerelő végzettséget szerzett. 

– Alkotásaiban,  a lélek hatalmában a természet és a fentről kapott bölcsesség teszi igazi mesterré, és ő szerénységgel vallja, hogy mind mélyebben köteleződik el a művészet irányában – emelte ki, majd hozzátette, a művész küldetésének érzi, hogy megszólítsa az embereket. Bódis László szólt arról, hogy a művész az erdélyi évek után Magyarországon telepedett le és alapított családot, feleségével és fiukkal a Pilisen élnek. A lelkész Zsombori Árpád művészetét a hit, inspiráció, gyakorlatiasság, igényes munka, hűség és kitartás, isten- és emberszeretet kifejezésekkel jellemezte.

A megnyitón közreműködött Soós Emőke, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház színművésze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában