Gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium

2023.04.24. 12:26

Iskolatörténeti kiállítás nyílt Gyulán a Karácsonyiban - galériával

Iskolatörténeti kiállítás nyílt múlt csütörtökön a Gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnáziumban. Mint megtudtuk, a tárlathoz az szolgáltatta az apropót, hogy 130 évvel ezelőtt Wenckheim Krisztina tett alapítólevelet a gimnázium építésére, majd 1903-ban, 120 éve indult el az oktatás, nyolcvan éve keresztelték el Karácsonyi Jánosról az intézményt, és harminc éve került újra egyházi fenntartásba a gimnázium.

P. G.

Fotó: Kiss Zoltán

Az eseményen Kovács Péter esperesplébános elmondta, egy-egy egyházi, egy-egy katolikus iskolát az különböztet meg más intézményektől, hogy van lelki töltet, van lelki nevelés, van lelki élet.

– Fontos cél, hogy a tudás mellett odakerüljön a lelki tartalom, az a hit, amely erőt ad a jövő nemzedéknek a hétköznapi életben – hangsúlyozta.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, az iskola újralapítói, mindazok, akik azóta csatlakoztak az intézmény közösségéhez, nagyon sokat és nagyon eredményesen dolgoztak azért, hogy az iskolát mára osztatlan elismerés és megbecsülés övezze.

– Az intézmény számos kiművelt emberfőt adott városunknak és a hazának – tette hozzá.

Petróczki Zoltán, az iskola korábbi igazgatója az intézmény történetét elevenítette fel. Mint mondta, 1992-ben sajátos, kiélezett helyzetben voltak, a középiskolai felvételi határideje akkor is február közepe volt. Az akkori helyi képviselő-testület pedig négy nappal a határidő előtt tartotta azt az ülését, amelyen engedélyezték az iskola indulását. 

– A négy nap elegendőnek bizonyult két első osztálynyi diák jelentkezéséhez, amihez egy, az Erkelből átjelentkező osztály csatlakozott – emelte ki. 

Bengery Zsoltné intézményvezető kiemelte, az évfordulók és a kiállítás szervezése lehetőséget adott a számadásra az elmúlt 130, illetve harminc évről. Mint elárulta, az iskolatörténeti anyag összeállítása megannyi érzelmet váltott ki belőlük. Kifejtette, büszkék gazdag múltjukra, és a tárlat még inkább arra ösztönzi őket, hogy méltók legyenek elődeikhez. Dr. Hollósiné Mancz Fatime Nóra egy Wenckheim Krisztináról készült portrét adományozott iskolánknak, amit a kiállításon lelepleztek le.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában