Turisztikai Főpályaudvar

2023.03.14. 15:57

Nemzetközi π-napot rendeztek pingponglabdákkal Békéscsabán - videóval

Nemzetközi π-napot rendeztek kedden délután a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron.

P. G.

Ismét különleges eseménynek adott otthont a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron

Fotó: Für Henrik

A π egy matematikában és fizikában használt valós szám. A leggyakrabban használt, euklideszi geometriában a kör kerületének és átmérőjének hányadosaként definiálják, ami a körök hasonlósága miatt minden kör esetén azonos. A szakértők két évvel ezelőtt 62,8 billió számjegyig számolták ki a pontos értékét.

– A π-napot 1988 óta március 14-én ünneplik, mivel az aznapi dátum, 03.14. számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a matematikai π értékével – nyilatkozta lapunknak Sós Imre, a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvart működtető Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke. Mint elmondta, már régebben megszületett az ötlet, hogy érdemes lenne valami különleges programot megvalósítani ezen a napon.

Fotós: Für Henrik

– Ilyenkor nagyon sok helyen PI-tét osztogatnak, vagy ráírják a 3,14-es számot különböző ételekre – tette hozzá. – A turisztikai főpályaudvaron azonban valami mást szerettem volna. Utána is néztem a számnak, és az olvasmányok számos érdekességgel szolgáltak. Mivel szeretem a sportot, ezért úgy döntöttem, hogy az idei év kapcsán 2023 pingponglabdára írjuk rá a már említett számsort 3,14-től. Megemlítette, hogy ha leírnák a teljes 62,8 billió számjegyet, az három és félszer körbe érné a földet.

A felírás után a 2023 pingponglabdát beemelték az Élővíz-csatornába: – Lesz egy különlegesség is a labdák között, egy kis játék, ami ha valaki lefotóz, vagy megmutatja nekem, ajándékba egy hűtőmágnest kap – emelte ki Sós Imre. – A pingponglabdákat valószínűleg hétfőn szedik majd össze. A labdákat megtartják, és ha úgy adódik, akkor jövőre 2024 labdával toldják meg az akciót.

Fotós: Für Henrik

Kérdésünkre elárulta, hogy mintegy másfél hetet dolgoztak a labdák összefűzésén. Minden labdára egy-egy csavart ragasztottak, hogy a víz ne forgassa el a számot, illetve előzetesen ki is fúrták azokat, hogy összefűzhessék a számsorhoz.

– Ebben Szurovecz Zoltán volt a fő segítségem, illetve a Belvárosi gimnázium három diákja, Hegedűs Hanga, Balog Lora és Szabó Laura – emelte ki Sós Imre.

Nagy Szilvia, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikum pedagógusa pedig „Pí, a barátom” címmel rendhagyó matematika órát tartott. Az eseményen jelen volt Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában