Békéscsaba

2023.03.23. 10:10

Műsorral ünnepelték a magyar-lengyel barátság napját

Már tizenhat esztendeje, 2007 óta hivatalosan március 23. a magyar-lengyel barátság napja. Ebből az alkalomból rendezett ünnepséget szerdán este a Békéscsabai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület Lencsési Közösségi Házban.

Ny. L.

Galambos Hajnalka énekművész és Rázga Áron zongoraművész

Fotó: Bencsik Ádám

A műsorban fellépett Galambos Hajnalka énekművész, kísérte Rázga Áron zongoraművész, a békéscsabai Chopin-kórus, vezényelt Rázga Józsefné. Péter Erika író, költő, Békés vármegyei nemzetiségi díjazott pedig lengyelországi emlékeiből olvasott fel.

Leszkó Malgorzata, a Békéscsabai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kiemelte, fontos ezen a napon emlékezni a sok esetben közös történelmünkre, arra, hogy soha nem harcolt egymás ellen a két nép, inkább segítették egymást a bajban.

Amikor 1939-ben a hitleri Németország megtámadta Lengyelországot, Magyarország lengyel menekültek tízezreit engedte át a területén és ezreknek adott otthont

 – hangsúlyozta az elnök. – 

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc idején a lengyelek elsőként küldték segélyszállítmányokat Magyarországra. Mindig is járta mondás: lengyel-magyar, két jó barát.

Leszkó Malgorzata kitért arra, magyar országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította, és március 16-án hasonló határozatot hozott a lengyel szejm is. Az ünnep előzménye, hogy 2006-ban Győrben felavatták a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét. Hasonló emlékművet adtak át 2008-ban a dél-lengyelországi Jaroslawban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában