Kézművesség napja

2023.03.27. 18:10

Olyanokat hímeztek Gádoroson, hogy ki kellett állítani

Gádoroson a Justh Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár várta a kiállítókat, a látogatókat arra a hétfői megnyitóra, ahol a kézművesség napjai alkalmából hirdettek látványos kiállítást. Orosházáról is érkeztek bemutatkozók.

Cs. I.

Szlaukó Gyöngyvérnek is tetszett a sok, szép látnivaló /Fotó: A szerző felvétele/

A Gádorosi Viseletvarró és Díszítő Szakkör, az Orosházi Díszítőművészeti Szakkör és Vecseri Istvánné alkotásai mind megtekinthetők a gádorosi könyvtárban. A gyönyörű munkákat dr. Szilágyi Tibor polgármester méltatta a megnyitón. Örömét fejezte ki, hogy a községben is egyre több kiállítás nyílik és bemutatkozási lehetőséget biztosít a megújult könyvtár ezeknek az alkalmaknak.

Nem csak helyiek, de a térségben élők is szívesen jönnek megmutatni értékteremtő munkáikat. Bemutatott mindenkit és valamennyi alkotó közösséget a kíváncsi látogatóknak a település vezetője.

Ott volt az érdeklődők között a 8 éves orosházi kislány, Szlaukó Gyöngyvér is. Anyukája hallott a kiállításról, együtt érkeztek, hogy anya-lánya programként megnézzék a hímzéseket. Gyöngyvérnek egy bájos lányka ruha annyira megtetszett, lehet, hogy mire beköszönt a jó idő, már ő is viselhet hasonlót.

A megnyitón Kissné Nagy Mónika, a helyi viseletvarrók közösségének a vezetője elmesélte, hogy 2021-ben alakultak, miután ő elvégezte a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnél a kézi és gépi hímző szakoktatói képzést.

– Szakkörünk tagjai részéről igény merült fel arra, hogy minél többet tanulhassanak, minél több tájegység hímzéseivel megismerkedjenek. Az ismeretszerzés mindannyiunkat motivál – tette hozzá. Neveztek a Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör pályázatára, ennek köszönhetően még többet tanulhattak. Az orosházi hímző asszonyokkal is remek baráti és szakmai kapcsolat alakult ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában