Lencsési Közösségi Ház

2023.03.14. 17:31

Kreatív kokárdákból nyílt kiállítás Békéscsabán

Nyolcvanegy alkotást küldött be harminc pályázó – köztük tizenegy gyermek – arra a felhívásra, amelyet a Lencsési Közösségi Ház hirdetett meg: kreatív kokárdákat vártak. A különleges, különféle technikával és anyagokból készült kokárdákból kedden nyílt kiállítás az intézményben, illetve ekkor hirdették ki a pályázat eredményeit is.

L. B.

Takács Péter, dr. Pap István és Nagy Emese a megnyitón

Fotó: Für Henrik

Első helyezést ért el Tóth Krisztina, második lett Borbola Gyöngyi, harmadik pedig az Alkoss, ne halmozz csoport, valamint különdíjat érdemelt ki Tulkánné Békési Zsuzsanna. A gyermekek közül kiemelték Valánszki Balázs, Valánszki Máté, Borbola Csaba és László-Skorka Adrienn alkotásait, de minden fiatal pályázót emléklappal és csokoládéval jutalmaztak.

Nagy Emese közművelődési tanácsos, a közösségi ház munkatársa ismertette, miszerint a kokárda, mint szó a francia kakastaréjból ered, a kialakulása pedig a 18. század végi francia forradalomhoz köthető. A jelkép itthon az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején terjedt el: Petőfi Sándornak felesége, Szendrey Júlia készített kokárdát, miközben a költő a Nemzeti dalt írta. 

Takács Péter, a közösségi ház vezetője elmondta, hogy egy tíz programból álló rendezvénysorozatot hívtak életre az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából, és ennek része volt a kreatív kokárdakészítő pályázat is. Az alkotásokat április 14-ig lehet megnézni az intézmény előterében, nyitvatartási időben bármikor.

A kiállításmegnyitón a díjakat a zsűri elnöke, dr. Pap István, a megyei művelődési központ nyugalmazott igazgatója adta át. Elmondta, hogy Mészáros Zsuzsanna művészettörténésszel és Nagy Emese közművelődési tanácsossal értékelte a pályamunkákat, amelyek közül többről részletesen is beszélt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában