Tárlat

2023.03.24. 11:14

Fábián Irén 77: új kiállítás nyílt a gyulai Kohán Képtárban

Fábián Irén 77 – válogatás a művész régi és új képeiből címmel nyílt kiállítás csütörtökön délután a gyulai Kohán Képtárban. Az esemény az intézmény újranyitását is jelentette a téli időszakot követően. 

P. G.

A gyulai képzőművészet elképzelhetetlen Fábián Irén nélkül

Fotó: Bencsik Ádám

Kónya István alpolgármester köszöntőjében elmondta, az ember szíve-lelke felfrissül, ha megnézi a képeket, megtekinti a tárlatot, amelyen egy különleges miliővel találkozik a látogató. Kiemelte, az ábrázolás és a képek színe egyaránt sokat tesz hozzá az élményhez.

– A színhasználat vidám, üde, pörgős, mint maga a művész életútja – fogalmazott. Hangsúlyozta, a gyulai képzőművészet elképzelhetetlen Fábián Irén nélkül. Az eseményen az alpolgármester közelmúltbeli születésnapja alkalmából is köszöntötte az alkotót.
Durkó Károly önkormányzati képviselő, a helyi képviselő-testület oktatási és kulturális bizottságának elnöke elmondta, Fábián Irén művész, szervező, pedagógus igazi pozitív értékeket sugárzó alkotó ember, akivel jó találkozni, beszélgetni mindenről. 

Festményei új, vizuális élményt teremtenek a szemlélőnek 
Fotós: Bencsik Ádám

– Fábián Irén hónapja szerintem a március, nemcsak azért, mert egy héttel ezelőtt volt a születésnapja – tette hozzá. – A természet is megmutatja ilyenkor, hogy újjászületik. Ezt az életörömöt, mosolyt, kedvességet, de mégis határozott utat adták és adják nekünk modern absztrakt képei és táj ábrázolásai.
Kifejtette, a hagyományainkra épülő, a magyar moderneket, a vadakat és a neósokat idéző kolor, de a reális formákat, tereket elfogadó festményei új, vizuális élményt teremtenek számunkra.
A Gutin, a Hegyes hegy, a máramarosi boglyás tájképek, a Bánya hegy Felsőbányán, a Koltói kőasztal, de a gyergyószárhegyi kápolna, a tiszaalpári utca, a tőserdői csónakok mind-mind valami nagyon fontosat jelentenek.

– Mert az ember és a természet összetartozik. Ezt mutatja meg ez az 54 alkotás, közöttük az orosházi múzeum 13 képe, ami Fábián Irén tehetségét és tudását dicséri – emelte ki. – Érett, biztos, expresszív életmű, ami most is folytatódik, hiszen a kiállított alkotások jelentékeny része friss  művészi és időbeli értelemben egyaránt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában