Petőfi-busz

2023.03.22. 12:47

Gyomaendrődön parkolt a lánglelkű poétánk életét szállító jármű – videóval

Tíz emblematikus tárgy, és ezekhez válogatott versek alkotják a Petőfi-buszt, ami szerdán Gyomaendrődön a Határ Győző Városi Könyvtárnál parkolt le. Már reggeltől nagy érdeklődés övezte a látogatók részéről – többek között iskolai csoportok megjelenésével – a vándorkiállítást, melynek 111. állomása a város, a tárlatbusz Túrkevéről érkezett egy napra. A egyik leglátványosabb eleme a Petőfi-emlékév programjainak a költő születésének 200. évfordulóján.

Nyemcsok László [email protected]

Petőfi busz érkezett a városi könyvtárhoz

Fotó: Bencsik Ádám

Az „Átröpűlök hosszában hazámon” című utazó kiállítás mottója Petőfi Sándor: Dalaim című verséből származik. Ez nem csak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is. A kiállítás kiemelt célja, hogy minél több emberhez juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját.

Dinyáné Bánfi Ibolya könyvtárigazgató kiemelte, az is hozzájárult ahhoz, hogy Békésben Gyomaendrődre jöjjön egy napra a múzeumbusz, hogy az Arany-busz, Arany János születésének 200. évfordulóján szintén rengeteg látogatót vonzott a városban.  

Gyenes A. Fanni és Szatmári Sára, a Petőfi-busz múzeumpedagógusai, tárlatvezetői hangsúlyozták, hogy a buszban a tíz kiemelt gyűjteményi relikviához tartozik egy-egy vers, idézet, kézirat, irodalomtörténeti érdekesség. A tárgyak az alkotó életét meghatározó keresztutakat, kapcsolatokat idézik fel, elindulva a nyilvánosság előtt megmutatkozó költő első publikus arcképétől az 1847-ben kiadott Petőfi összes költeményét tartalmazó kötetéig.

– A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolódik a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához – hangsúlyozták a tárlatvezetők. – Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó „úton levés”, a hazai táj és társadalom ilyen módon megismerése szerves része volt. Az anyag bemutatja Petőfi dinamizmusát, karakterét, és közelebb visz a költő egyéniségéhez.

A busz tárgyfalában elrejtett hanganyag a képek és szövegek segítségével készteti kutatásra, feltárásra a látogatókat. A járműbe belépve a képeken és szövegeken keresztül a már befutott költővel találkozik a látogató. Időutazáson vehetünk részt: 1845-ben felszállunk a képzeletbeli gyorsszekérre a költő mellé, és a vele való utazáson keresztül idézhetjük fel múltjának egyes állomásait, valamint fürkészhetjük jövőjének terveit.

A mozgó múzeumbusz tárlatán Petőfi élete, költészete mellett az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz fűződő viszonya is megjelenik. 

A busz első állomása természetesen Kiskőrös volt, hiszen a költő 1823. január 1-jén ott látta meg a napvilágot Petrovics Sándorként. Már 18 évesen színészettel kezdett foglalkozni és verseket írt. Jól nyomon követhető a névváltoztatás is. 1842. május 21-én az Athenaeum folyóiratban leközölték A borozó című költeményét ekkor még Petrovics Sándor aláírással, de november 8-án ugyanitt a Hazámban című verse már Petőfi Sándor néven jelent meg. Nemzeti dal, Szeptember végén, Az Alföld, Egy gondolat bánt engemet, Anyám tyúkja, és még sorolhatnánk a híres Petőfi-verseket. Lánglelkű poétánk élete, munkássága, költészete generációkat köt össze, a legkülönbözőbb korosztályokhoz szól.

A Petőfi-busz első látogatói szerdán reggel a helyi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázum negyedik osztályos diákjai voltak Szabó Anikó osztályfőnök vezetésével. Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere is megtekintette a busz anyagát, és kiemelte a könyvtár vezetőjének, munkatársainak a munkáját abban, hogy a városba érkezhessen a vándorkiállítás.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában