Múltidézés

2023.03.24. 10:21

Nagyszénásra vezetnek a füstös hangú díva, Karády Katalin életének szálai

Karády Katalin dalai felcsendültek, filmjeiből felvillantottak képkockákat. Orosházán sokan kíváncsiak voltak arra az előadásra, amit két tanár állított össze kutatásai nyomán.

Csete Ilona [email protected]

A két tanár előadására, a témára, Karády titokzatosságára sokan kíváncsiak voltak

Fotó: Für Henrik

Orosházán, a Táncsics gimnázium népszerű sorozatában (Kutató tanárok) Karády Katalin élete, színház- és filmművészete, énekesi pályafutása megmozgatta Bús Natália tanárnő és a nagyszénásiak körében helytörténészként is jól ismert táncsicsos tanár, Kulcsár László fantáziáját. Sokan kíváncsiak voltak egy korszak híres dizőzére, a filmsztárra, Karády Katalinra és élete nagyszénási szálaira. Az a korosztály ült a hallgatóság soráiban, akik még ismerik a Karády filmeket, füstös, barna hangjának búgását - egyébként ezeknek a daloknak a hallatán gyülekeztek az érdeklődők. Voltak fiatalok is, színjátszók, akiket érdekelt egy letűnt kor, egykoron csillogó világban élt művésznő kalandos sorsa.

– Szentesen végeztem drámatagozaton, az egyetemen színház és drámatudomány szakon folytattam a tanulmányaimat. Az érdeklődésem innen is fakad. Magyar szakosként és kapcsolódva a színdarabokhoz felnőttként is izgatott Karády Katalin élete, pályafutása. Mindenki hallott róla, ismeri a nevét, mégis keveset tudunk róla. Pedig sok könyv jelent meg életéről. Én is ezeket olvastam, egyre jobban beleástam magam a legenda, a szépséges színésznő kalandos életútjába. Ennek lett az eredménye, hogy rábukkantam egy ismerős névre, egy nagyszénási szálra. Kulcsár Lászlóné nyilatkozata által vált számomra egyértelművé: a Karády családnak kötődése van Nagyszénáshoz. Kollégámhoz, Kulcsár Lászlóhoz fordultam, hiszen az ő édesanyja volt az egyik forrás az olvasmányélményeimben. Megkértem, közösen, az ő ismeretanyagával tartsunk előadást Karády Katalinról – így körvonalazódott ki egy sokak kíváncsiságát felkeltő délutáni program eredete, ahol azután szóltak a dalok, filmeken megelevendett a múlt...

–  Kiket vártak? Hiszen a mai, X, Y generációnak Karády neve nem  sokat mond.

–  Valóban, tanítványaink nem ismerik. De a nosztalgiahullámok újra és újra felkeltik az érdeklődést egykori sztárok iránt, s lehet, lesz egy újabb hullám és akkor már ezek a fiatalok is tudják, ki is volt Karády. Van már 2023-as kiadású könyv, amit bemutatok és éppen ennek a fiatal generációnak íródott – tette hozzá Bús Natália. Azt már a nagyszénási helytörténésztől, Kulcsár Lászlótól kérdeztük: 

– Hogyan lehet helyivé tenni a Karády család történetét?

– Sajátos a kötődés, az 50-es évek elején, amikor Amerikába disszidált, a politikai rendszer a családtagjain bosszulta ezt meg. A család egy része Nagyszénásra került. Katalinék heten voltak testvérek. Egyik bátyja nagyszénási élettársával élt Budapesten.  Így költözött ide a család. Katalinnak ez a bátyja egészen 1984-ég itt élt a faluban.

– Foglalkoztatta a szénásiakat, hogy híresség rokonsága él a szomszédságukban?

– Többségük tudott róla. A mostani 80 és 90 éves korosztály akkor volt fiatal és rengeteg információ kavargott és keveredett e témában körükben. Az emlékek kopnak, de vannak tények: van síremlék a szénási temetőben. Jöttek Karády Katalintól csomagok, igaz, másnak a nevén. Előbb s utóbb azonban kiderült, ki a feladó. Egy-egy csomag érkezése után kisebb vásári hangulat alakult ki: amerikás ruhák, porcelánok eladásra kerültek. A szénási család létfenntartását igyekeztek ebből fedezni. Mások pedig örültek az 50-es, 60-as években ezeknek a jó minőségű kuriózumoknak.

– Ön most hol tart a Karády történet szénási szálait kutatva?

– Kézről kézre adott az a korosztály, akik még személyesen ismerték Katalin hozzátartozóit. E sokféle történetmesélésből próbáltam a lényeget kihámozni. A csomagokról szóló történetek mellett megtudtam, a család alkalmi munkákból élt Szénáson. Többségük visszament a fővárosba, nem tudták megszokni a falusi létet. Síremlék őrzi Kanczler anyuka emlékét, oda temették el Karády bátyját és annak az élettársát. A sírt gondozzák, a volt szomszédok Munkácsy utcából még élnek, ők visznek virágot a sírra.

– A sikeres előadás végén azt kérdeztük az előadóktól, mi volt ennek a délutánnak a célja s az üzenete?

– Foglalkozni kell Karády Katalinnal, hiszen film- és színháztörténeti érték, amit ő maga után hagyott még akkor is, ha művészi sikereinek a csúcsán, nagyon korán elhagyta az országot. Dalai által máig közöttünk van. Nem szabad, hogy elfeledjük őt.

Kanczler család kalandos élete

Karády Katalin valójában Kanczler Katalinként látta meg a napvilágot 1910-ben. Erről is szó volt a Táncsicsban szervezett izgalmas időutazáson. A 2008-ban megjelent Pusztaszeri László: Karády és Újszászy – párhuzamos életrajz történelmi háttérrel című könyvben volt a nagyszénási nyilatkozó, a szintén helytörténettel is foglalkozó, nyugalmazott pedagógus, Kulcsár Lászlóné. Ő adott pontos képet arról, a híres díva szerettei miként kerültek a faluba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában